A vártnál jobb francia PMI adat hatására a reggeli 1,3040-es szintről 1,3080-ig erősödött az euró. A rossz német adatok megjelenése után viszont fejest ugrott az árfolyam és 1,30 alatti szinteket célzott meg. Az unió motorjának tartott német gazdaságból érkező, csalódást keltő adat két dolog miatt is negatívan hat az euró árfolyamára: egyrészt elhúzódó kilábalást vetít előre, másrészt az elmúlt időszak EKB-s nyilatkozatai egy esetleges kamatvágást a makro adatok alakulásától tették függővé - véli Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője. Ezek alapján megnőtt a valószínűsége annak, hogy a május 2-én
esedékes kamatdöntő ülésen hozzányúl a kamatokhoz a központi bank ezzel is segítve a kilábalást. A lépés hatására tovább nőhet a közös deviza kamathátránya, ami a dollár árfolyamára hathat kedvezően.

Az euró/forint keresztárfolyam a dollár erősödését követve már délelőtt 300 forintig gyengült, ahonnan a Bloomberg téves kamatvágásos hírének megjelenésére 303 ugrott fel egy pillanatra az árfolyam. Innen azonban gyorsan korrigált, sőt mivel a piacon már sokan 50 bázispontos vágást vártak, a 25 bázispont hírére ismét 300 alá csúszott vissza az euró értéke.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!