Negatív és pozitív meglepetéssel is szolgálhat a piac számára az OTP Bank harmadik negyedéves, ma hajnalban közzétett gyorsjelentése. A csoport a szakértők 16,1 milliárd forintos profitvárakozásával szemben konszolidált szinten 3,66 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ezzel ismét veszteségbe fordult. A meglepetést ezúttal is a rendkívüli tételek okozhatták, a bank ugyanis ennek keretében 38,2 milliárd forintos veszteséget számolt el, míg a szakértők mindössze 11,34 milliárd forinttal számoltak.

Amit kihagytak a számításból, azok a romániai fejlemények voltak, A jelentés szerint a bank novemberben döntést hozott a romániai leánybank svájci frankban denominált jelzáloghitellel rendelkező lakossági ügyfelei számára kínált konverziós programról. Ezt a bank proaktív lépésnek nevezte, s 2015 december végétől 2016 február végéig van rá lehetőség. Ezzel kapcsolatban, az ügyfelek 100 százalékos részvételét feltételezve a bank 30 milliárd forintnyi céltartalékot képzett, ez magyarázhatja a vártnál jóval magasabb negatív korrekciós hatást a jelentésben.

Ha a nettó sor nem is olyan szép. működési szinten a várt felett teljesített a csoport. Míg korrekciós tételek nélkül az elemzői várakozások átlaga 27,48 milliárd forintról szólt, addig a bank ezen a soron 34,06 milliárd forintnyi eredményt tudott felmutatni.

Korrekciós tétele nélkül a csoport az első kilenc hónapban 103,6 milliárd profitot termelt, ez minimális visszaesést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A korrekciós tételeket is figyelembe véve a bankcsoport eredménye 36,38 milliárd forint lett, a tavalyi első kilenc hónapot 113,8 milliárd forintos veszteség jellemezte.

A magyarországi tevékenységet magában foglaló OTP Core tevékenysége korrekciós tételek hatása nélkül 95,5 milliárd forint lett az első kilenc hónapban, ez 6 százalékkal marad el a a tavalyi év hasonló időszakáétól. Az eredmény visszaesésében meghatározó szerepet a működési eredmény 9 százalékos visszaesése játszotta. A bevételek 4 százalékos visszaesést mutatnak, a nettó kamateredmény 5 százalékkal lett alacsonyabb, elsősorban az elszámoltatás és a deviza jelzáloghitelek forintosítása miatt, de kedvezőtlen hatása volt a hitelportfólió zsugorodásának és a kamatkörnyezet negatív irányba történt változásának is.

A harmadik negyedévben a nettó kamatmarzs gyakorlatilag változatlan maradt, 3,7 százalék. A 90 napon túli késedelmes hitelek állománya jelentősen, 36,5 milliárd forinttal nőtt a negyedévben, ezt a jelentés alapvetően két tényezővel magyarázza. Egyrészt az elszámolás miatt fellépő  technikai  hatás 29 milliárddal növelte az állományt. Másrészt egy nagy projekthitel került 90 napon túli késedelembe, s ez 9,2 milliárd forinttal tett hozzá a tételhez.

A külföldi leánybankok eközben vegyesen teljesítettek. A bolgár bank profitja látványosan javult, Oroszországban csökkenő, Ukrajnában növekvő veszteség volt a jellemző, míg a közép-európai leányok nyereségesen működtek.

A bolgár leánybank negyedéves eredménye önmagában 40 százalékkal javult, s így az első kilenc hónapban már elérte adózás után a 41,9 milliárd forintot, ami már magasabb, mint a tavalyi egész éves profit.

Az orosz leánybank ugyan a harmadik negyedévben is veszteséges maradt,  azonban  annak  mértéke  negyedéves összehasonlításban tovább csökkent a gyorsjelentés szerint.  A bank az elmúlt kilenc  hónapban  17,9  milliárd  forintos  kumulált veszteséget generált.  A  Touch  Bank  nélküli kilenchavi veszteség  15  milliárd  forint  volt,  a digitális  bank  2,8  milliárd  forintos  negatív  adózás utáni eredménye a működési költségekhez köthető - írják.

Az ukrán  leánybankkal kapcsolatban kiemelik, a  krími  és  kelet-ukrajnai kitettségek kapcsán  képzett  kockázati  költség eredményre gyakorolt negatív hatásával korrigálva 2015 harmadik negyedévében 17,5 milliárd forintos negatív  eredményt  produkált,  ezzel  a  kilenchavi korrigált  veszteség  meghaladta  a  27  milliárd forintot.

A  negyedévre két fontos hatás volt jellemző,a  működési eredmény  negyedéves összehasonlításban számottevően  javult,  ugyanakkor  a menedzsment  előrejelzésének  megfelelően  a nagyrészt  a  válság  előtt  folyósított  vállalati hiteleknél  jelentős céltartalék képzésre került  sor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!