Alaptalan reménykedés, vagy értelmetlen félelem?

Ellentétes folyamatok jellemezték a befektetők lelki világát az elmúlt héten. A kisbefektetők megijedtek az áreséstől, a profik viszont nem nagyon.
Lovas-Romváry András, 2010. július 2. péntek, 11:35
Fotó:

A két fontos hangulati felmérés, amely az Egyesült Államokban készül nem küldött az elmúlt héten egyértelmű jeleket. Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség legfrissebb adatai szerint a piaci szereplők hangulata híven követte a lejtmenetet, drasztikusan csökkent az optimisták száma az előző héthez képest.

A következő hat hónapban részvénypiac áremelkedést váró befektetők aránya 9,8 százalékponttal, 24,7 százalékra csökkent, míg az áresést váróké 9,6 százalékponttal növekedett, 42 százalékosra.Ez már alaposan a hosszútávú átlagoktól eltérő értékeknek tekinthető, a bikák hosszútávú aránya 39 százalék, a medvéké 30 százalék. A két tábor arányát reprezentáló hányados, a bull/bear ratio utoljára tavaly novemberben tapasztalt mélységbe zuhant, 0,59 százalékra, ennek négyhetes átlaga 0,96-ra csökkent.

Az átlag értéke kisimult, gyakorlatilag május vége óta az egyes értékhez közeli szinten stagnál.Nem fogytak viszont a bikák a profi hírlevélírók között. Az Investor Intelligence felmérése szerint az áremelkedést váró szakemberek szakemberek aránya 41,1 százalékon stagnált, míg az áresést váróké 33,3 százalékra nőtt 31,3 százalékról. A bull/bear arány szintén bikapiacon megszokotthoz képest szélsőségesen alacsony szinten ragadt, ez megpattanást valószínűsítene az árfolyamokban, azonban ha hosszabb távú trendfordulóval állunk szemben, akkor a hangulat is pesszimista tartományban ragadhat.

Mivel a felmérés jelentős része még a technikailag fontos szint, az S&P 500-as index 1040-es értékének szerdai letörése előtt készült, ha nem sikerül a következő napokban jelentős emelkedésnek érkeznie az amerikai piacokra, szinte borítékolható a bikák egy részének kapitulációja a felmérésben.
Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK