Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 8 százalékot estek az Alibaba részvényei a hétfői kereskedésben, miután vasárnap a kínai jegybank alelnöke a cég számára kedvezőtlen kommentárt jelentetett meg a Kínai Népbank honlapján. A kínai internetes óriáscég részvényei ráadásul úgy tudtak ekkorát zuhanni, hogy az közben bejelentette, két éves részvény-visszavásárlási programjának értékét 6 milliárd dollárról 10 milliárd dollárra növeli. A részvény árfolyama utoljára júliusban járt a mostani szinten.

A jegybankár szerint az Ant-nek, az Alibaba pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó finteches cégének vissza kellene térnie egyszerű fizetési szolgáltatói gyökereihez, s alaposan rendbe kellene szednie egyéb üzletágait. Ez utóbbiak közé tartozik a fogyasztói hitelek nyújtása és a vagyonkezelés is, mindkettőtől sokat várt a cég és úgy látta, gyors növekedésre vannak ítélve. A kommentár azután érkezett, hogy a jegybank és az Ant képviselői a múlt héten találkoztak azt megvitatni, hogy lehetne mégis megvalósítani a cég novemberben lefújt első nyilvános részvénykibocsátását. Az üzenet alapján azonban az Ant Groupnak valószínűleg a korábban becsültnél nagyobb átalakításokat kell véghez vinnie működésében ahhoz, hogy elnyerje a hatóságok beleegyezését az IPO-hoz - írja a Financial Times.

Az Alibaba részvényei már 25 százalékot veszítettek értékükből azóta, hogy október végén a cég alapítója, Jack Ma nyilvánosan kritizálta a kínai pénzügyi felügyeletet és az állami tulajdonú bankokat. Az üzletember becsült vagyona ezalatt az idő alatt 62 milliárd dollár közeléből 50 milliárd dollár alá zuhant. A kínai hatóságok nem csak az Ant, de az Alibaba ellen is eljárást indítottak a múlt héten, az anyavállalatnál a trösztellenes szabályok megsértését vizsgálják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!