Az ÁKK három-, öt- és tízéves államkötvényt hirdetett meg értékesítésre sorrendben 20, 15, illetve 10 milliárd forint értékben. A beérkezett ajánlattömeg összességében rendre 24, több mint 18, illetve nem egészen 10 milliárd forintról szóltak, amelyből az államadósság kezelője a három- és ötéves kötvény esetében a meghirdetett, a tízéves papírnál viszont mindössze 7 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat.

Az átlagos hozamszint emelkedő futamidő-sorrendben 4,54, 4,97, illetve 5,90 százalékon alakult, ami a legutóbbi aukciós hozamoktól a hároméves esetében 3 bázisponttal elmaradt, illetve az ötévesnél 6, a tízévesnél pedig 27 bázisponttal meghaladta azokat; a szerdai másodpiaci benchmarkokhoz képest sorrendben 2 és 1 bázisponttal alacsonyabban, illetve 5 bázisponttal magasabban alakultak a csütörtöki aukciós hozamok.

A másodlagos állampapírpiacon két kivételtől - a 2 bázispontal mérséklődő hathónapos és a 3,93 százalékon stagnáló háromhónapos benchmarktól eltekintve 5-17 bázisponttal emelkedtek a referenciahozamok, így a tizenöt éves hozam ismét 6 és fél százalék fölé került - derült ki az ÁKK tájékoztatójából.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!