Alig mozdult Nyugat-Európa

Alig változtak, szinte keddi záróértékükön fejezték be a kereskedést a nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei szerdán - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. szeptember 20. szerda, 18:28
Fotó: Reuters

A befektetők a kivárás taktikáját választották. Bár az európai tőzsdéket nyomás alatt tartotta a Koreai-félsziget körüli geopolitikai feszültség további éleződése, már minden figyelem az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatalakító testületére, a nyíltpiaci bizottságra irányul, amelynek kétnapos ülése után közép-európai idő szerint este nyolc órakor teszik közzé a döntéseket tartalmazó közleményt, illetve az új gazdasági előrejelzést.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,05 százalékkal 7271,50 pontra csökkent, míg a frankfurti DAX-index 0,06 százalékkal 12 569,17 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,08 százalékkal 5241,66 pontra nőtt.

A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,04 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,14 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,19 százalékkal csökkent.

Az európai telekom szektor napközben 0,5 százalékos pluszban is járt. A legnagyobb nyertesek között volt a Deutsche Telekom, amely végül 0,75 százalékos nyereségben zárta a napot, köszönhetően annak, hogy a Kepler Cheuvreux párizsi széhekyű pénzügyi szolgáltató tartásról vételre módosította ajánlását.

A Kingfisher brit kiskereskedelmi vállalat 5,60 százalékkal drágult Londonban, miután a vártnál nagyobb profitot termelt az első fél évben. A ThyssenKrupp német ipari konszern árfolyama 2,42 százalékkal emelkedett Frankfurtban, a piacok kedvezően fogadták, hogy előzetes megállapodásra jutott az indiai Tata Steel konszernnel európai acélgyártási tevékenységük fúziójáról, amivel a második legnagyobb acélgyártó vállalkozást hozzák létre Európában.

Oldalaznak a New York-i részvénypiacok fő mutatói is, a nyugat-európai tőzsdék zárásakor a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,07 százalékos, az S&P 500-as pedig 0,03 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,26 százalékos mínuszban állt.

Az európai tőzsdezáráskor egy euróért 1,1997 dollárt adtak, napi szinten 0,03 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj novemberi szállításra hordónként (159 liter) 56,19 dollárba került, 1 dollár 5 centtel, 1,90 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Április óta először került 56 dollár fölé a jegyzés.

A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 84 centtel, 1,68 százalékkal, 50,74 dollárra nőtt.

Az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,42 százalékkal 1316,05 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK