BUX
39663

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama a hosszú hétvége előtt, az eurót délután fél öt körül 277,20 forinton jegyezték.

NAPI, 2010. augusztus 19. csütörtök, 16:53

Nem volt nagy mozgás a forint piacán csütörtökön, a magyar deviza szűk, 276,50-277,55-ös sávban mozgott az euróval szemben - mondta a Napinak Karsai Péter, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője.

Az euró/dollár árfolyamában nem volt drasztikus változás az amerikai gazdaság lassulását mutató makroadatok ellenére sem. Karsai szerint semleges volt a piacok reakciója az adatokra. A dollárt 215,25 forinton jegyezték, 1,2880 dolláros euróárfolyam mellett.

A svájci frank hiteleseknek viszont rossz hír, hogy az alpesi deviza meglódult az euróval szemben, ami egyebek mellett a kedvező külkereskedelmi mérleg adatoknak volt köszönhető (a júliusi külkermérleg rekord mértékű, 2,89 milliárd frankos többletet mutatott). Karsai szerint egyebek mellett ez jelzi, hogy a svájci gazdaság erősebb lábakon áll, így itt hamarabb kezdődhet a jegybanki kamatemelés is, mint akár Európában, akár az USA-ban. Ez pedig egyfajta spekulációt indíthat el a befektetők körében - tette hozzá. A frankot 209,60 forinton jegyezték, 1,3230 frankos euróárfolyam mellett.Karsai szerint a következő napokban a forint árfolyama az euróval szemben nem változik jelentősen, 278 forint közelében maradhat a kurzus, amennyiben marad a jelenlegi hangulat.

Az állampapírok másodpiacán a szerdai hozamcsökkenések után csütörtökön alig volt mozgás. A rövid oldalon egyáltalán nem változtak a hozamok, az éven túli lejáratoknál - az ötéves papírokat kivéve, ahol 1 bázispontos emelkedés volt - csökkentek a hozamok, 2-3 bázisponttal. A referenciaátlag 5,30 és 6,62 százalék között szóródik.