Államcsőd? - Ugyan kérem!

Bár a híradásokból úgy tűnhet, komoly a félelem a befektetők körében az amerikai államadóssággal kapcsolatban, a hangulati felmérések egészen mást mutatnak.
Lovas-Romváry András, 2013. október 13. vasárnap, 17:01
Fotó: Napi.hu

Igazán nem végzett nagy rombolást a befektetői hangulatban az amerikai állam ideiglenes leállása, a végtelenségig húzódó költségvetési vita és az adósságplafon megemelésének kérdése. Annak ellenére, hogy a tőzsdéket mozgató hírek közül jelenleg ez a legnagyobb sláger, az általunk követett hangulati mérőszámok nem mutatják, hogy a befektetők különösebben aggódnának, s valljuk meg őszintén, a piacon tapasztalt árreakciók sem tükröznek olyan nagy félelmet. A Chicago Board Options Exchange-en ugyan az elmúlt napokban emelkedésnek indult az eladott eladási opciók száma a vételi opciókéhoz képest, azonban a mutató 10 napos mozgóátlaga és az egyedi napi értékek sehol sincsenek attól a szinttől, ami egy különlegesen pánikolós időszakban szokott kialakulni.

CBOE put/call
Napi.huEz mondható el az egyik legmegbízhatóbb hangulati felmérésről is, amely a profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgálja a részvénypiacon. A felmérésben a hét elején még mindig a tanácsadók 45,4 százaléka javasolja azt az ügyfeleinek, hogy vásároljanak részvényeket. Alig 20,6 százalékos azok aránya, akik szerint el kell adni azokat. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 2,2, ami ugyan nem jelent szélsőségesen optimista hangulatot, erről jellemzően a 3 közeli értékeknél szokás beszélni, de különös rosszkedvről sem árulkodik. A nyár folyamán például azokban a hetekben, amikor tetőfokára hágott a Fed várható szigorításával, a taperingel kapcsoltos félelem a piacokon ez a mutató 1,5-ig esett, igazán nagy pánikról akkor szokás beszélni, ha 1 közelébe csökken az értéke.

Tanácsadói hangulat
Napi.hu


Hasonló képet fest a befektetői hangulatról az NAAIM, az amerikai aktív alapkezelők szövetségének jelentése is. E szerint tagjaik körében a portfóliók nettó long pozicionáltsága a héten ugyan 54 százalékosra esett az S&P 500-as index irányában a két héttel ezelőtti 80 százalék feletti szintről, azonban június óta már kétszer is volt rá példa, hogy 30 százalék közelébe csökkent a kitettség, tehát itt sem beszélhetünk hatalmas félelemről.

NAAIM pozicionáltság
Napi.hu


De magának az S&P 500-as részvényindexnek a viselkedése se ad okot egyelőre - szigorúan technikai szemmel - az aggodalomra. A mutató ugyan megjárta az 50 napos mozgóátlag alatti régiót, azonban egyelőre nem ragadt meg ott. A korrekció során történelmi csúcsához képest eddig maximum 90 pontot veszített az értékéből, ami alig 5,2 százalék. A ciklikus bikapiacokon a tőzsdei szaksajtó egy legalább 10 százalékos mértékű áresésnél kezd el egyáltalán korrekcióról beszélni. Az index RSI mutatója az esés során eddig alig érintette meg a 40-es értéket, márpedig ennek 30-as értékénél szokás arról értekezni, hogy túladottá vált a részvénypiac.

S&P 500 alapú CFD
AlfatraderA felsorolt mutatókból tehát az látszik, hogy a részvénypiacon eddig nem alakult ki az amerikai adósságplafon  és az esetleges fizetésképtelenséggel kapcsolatban olyan rossz hangulat, ami miatt indokolt lehetne fokozott félelemről beszélni. Ez egyrészt jó jel, azt mutatja, hogy a befektetők bíznak a kérdés megoldásában. Másrészt azt is jelzi, hogy ha rosszra fordulnának a dolgok, akkor bőven lehetne tere lefelé még az árfolyamoknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

newyork12, 2013.10.14 15:51

@Paraszt: Latom te is a kis szurke prolik kozze tartozol, aki alig birja kifizetni a havi rezsit de epekedve varja az USA osszeomlasat. Gondolod hogy egy teoretikus osszeomlas segitene a szaros mindennapi eletedben? Csirkehat helyet valami jobbat tudnal venni? Ellenkezoleg. Ha valami itt rosszul megy az kis jelente?ktelen periferial orszagokra mint Mo jobban kihat mint rank. Itt a mindennapi eletben senki semi valtozast nem vesz eszre. Sokan eppen arra varnak, hogy a Dow legalabb 1500 pontot essen, hogy olcson bevasaroljanak. Ez nem es nem akar megszuletni. A multheti emelkedesek utan (csutortokon 323 pont) ma kezdeskor a "nagy minusz" csak 92 pont volt. Mi van? Amerikat tobbmillio szurke magyar imatkozasa sem tudja agyoncsapni ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.10.13 20:41

@megalodon: na jó, de ha a kormányzat nem bocsáthat ki új kötvényeket az adósságplafon miatt, akkor a hajukra kenhetik. A FED felvásárolhatja a teljes USA adósságot, de a kormányzatnak ettől még nem lesz pénze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.10.13 20:11

@rw: Hát a nagy kötvényvásárlási programm a Fednél az micsoda ???
A FED megveszi az USA államkötvényeket a befektetőktől...lejárat elött persze... vagyis előállítja a pénzt és államkötvényt vesz belőle a bankoktól persze.(nem közvetlenül persze).. azok meg elöző héten lejegyzik némi felárért... :-DDD

Természetesen az a kitétel is a bankárok lobbijának a müve, hogy a jegybank közvetlenül nem vehet az államtól állampapirt (nem finanszírozhatja direktbe az államot) efl kell elöbb hivnia a bankár havert és fizetnie kell neki 1% baksist, hogy átfuttassák a bankokon a nagy "tranzakcióT"..

Hiába na, munkával a legkeservesebb pénzt keresni :-DDDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paraszt, 2013.10.13 19:57

Ha a Nagy-tavak vize aranyból lenne az se lenne elég a Dollár fedezetére!
..Ne feledjük eddig még minden birodalom összeomlott.Római 800 év, oszmán 450 Usa? .(meg amúgy is minden felgyorsult)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.10.13 19:39

@megalodon: elvileg az új pénz a hagyományos módszerek által nem kerül közvetlenül a kormányzathoz, hacsaknem a januári vad elképzelések szerint: http://index.hu/gazdasag/2013/01/11/elkepeszto_unortodoxia_az_usa-ban/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html