Marc Faber szerint Európa nem hagyja, hogy Görögország kilépjen az eurózónából, ezzel ugyanis jelentősen megnőne az esélye az orosz befolyás növekedésének a Földközi-tenger térségében.

A neves befektető a CNBC-nek adott interjújában kifejtette: ez a jelenlegi helyzet olyan politikai vonatkozása, amelyet sokan figyelmen kívül hagynak. Szerinte ha megtörténne a görögök kilépése, akkor a NATO-tagországok, élükön az Egyesült Államokkal aggódhatnak, hogy Oroszország a mediterrán térségben szorosabb kapcsolatokat tud majd kiépíteni.

A CNBC kiemeli, hogy sok szakértő szerint Athén csődöt jelenthet, mivel nem tudja a kedden esedékes mintegy 840 millió dolláros részletet törleszteni az IMF felé. Ha ez megtörténik, nagy az esélye, hogy a görögök elhagyják az eurózónát.

Faber szerint ezzel megnyílhatna az út az orosz flottának a Fekete-tengerről a Földközi-tenger térségébe. Faber aggodalmát több európai vezető is osztja, az ezzel kapcsolatos vélemények leginkább Alekszisz Ciprasz áprilisi oroszországi látogatása nyomán hangzottak el.

Ciprasz ráadásul nem csak az Oroszország elleni szankciók ügyében fejezte már ki nemtetszését, de eközben állítólag ajánlatot is kapott az orosz vezetéstől, hogy pénzbeli segítségnyújtás fejében engedélyezzék a tervezett Török Áramlat gázvezeték görög szakaszának megépítését. Az erről szóló értesüléseket ugyan orosz részről cáfolták, azonban a Putyin-Ciprasz találkozó után az orosz elnök kijelentette, hogy elképzelhetőek olyan nagy közös tervek, amelyekre Moszkva pénzt kölcsönözne Athénnak.

Ciprasz láthatóan nem bánja, ha őt felhasználva Putyin éket tud verni az európai országok közé az Oroszországhoz való hozzáállásnál. A Nomura elemzői szerint a növekvő társadalmi és gazdasági feszültségek Oroszországban azt eredményezik, hogy Putyin újabb terjeszkedési tervekkel áll elő a Krím és Kelet-Ukrajna után s ez akár NATO-tagállamok területeit is érintheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!