Drágábban kapott hitelt a magyar állam

A meghirdetett mennyiségnél 14 milliárd forinttal nagyobb összegben, 64 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.
Domokos László, 2019. október 10. csütörtök, 13:35
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 5 éves, 20 milliárdért 10 éves és 10 milliárd forintért 15 éves lejáratú államkötvényt - írta az MTI.

Az ötéves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 54,9 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 30,0 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 2 bázisponttal magasabb, 0,96 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán az 5 éves lejáratra a másodpiacon 0,95 százalékos referenciahozam alakult ki.

A tízéves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 31,7 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 24,0 milliárd forintért adott el kötvényeket az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 5 bázisponttal alacsonyabb, 1,87 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam a 10 éves lejáratú kötvényekre 1,84 százalék volt.

A 15 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 17,1 milliárd forintos ajánlatából, a meghirdetett mennyiségnek megfelelően, 10 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az átlaghozam 2,57 százalék volt, az előző sikeres aukción kialakultnál 44 bázisponttal magasabb. A szerdai másodpiaci referenciahozam 2,52 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK