Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézményi piacon a magas infláció miatt már magasabb hozamok vannak, a lakossági piacon a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) követik az árak emelkedését, és elképzelhető, hogy ezek a papírok olyan népszerűek lehetnek, mint a fix kamatú MÁP Plusz - mondta Kurali a lapnak

Az intézményeknél lehet még növelni a futamidőt, a lakosság számára jelenleg öt év a leghosszabb – a babakötvényt kivéve –, és kérdés, érdemes volna-e a számukra ennél is hosszabb papírokat kibocsátani, ezt elemzik. Az infláció növekedése ellenére nem akarják lezárni a lakossági PMÁP forgalmazását, hiába kerül ez a finanszírozás egyre többe. A kereslet ezekre a kötvényekre még nem ugrott meg kiemelkedő mértékben, de ez változhat, az ÁKK a kereslet növekedésére számít. 

Stratégiai cél a lakossági állományt 11 ezer milliárd forintra növelni 2023-ig. Most 9700 milliárdnál kicsit több. A célt valamikor 2022 végén, 2023 elején érheti el az állam, és a jövő év második felében esedékes lesz a lakossági stratégia frissítése egy átfogó elemzés alapján. Kurali szerint a termékpaletta majdnem teljes, de át kell gondolni, hogyan tehetik attraktívabbá az állampapírban való megtakarítást és az öngondoskodást. Az a cél, hogy az összes korosztályt érdekeltté tegyék abban, hogy szép kamat mellett megtakarítsanak. A vezérigazgató nem említette, hogy ez a korábban a napirendről egyszer már lekerült nyugdíjkötvény gondolatának a visszahozását jelentené-e. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!