Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyar idő szerint várhatóan ma éjszaka teszi közzé az MSCI az indexeinek számításánál figyelembe vett új súlyokat és az indexei kosarában szereplő értékapapírok névsorát. A hazai befektetők részéről várhatóan két részvény szempontjából lehet fontos a bejelentés, ez a Richter és a Magyar Telekom.

A gyógyszergyártó cég részvényei a mostani piaci várakozások szerint visszakerülhetnek a kosárba, s ez az indexkövető alapokon és portfóliókon keresztül extra keresletet generálhat a gyógyszergyártó cég részvényei iránt. Emlékezetesen, hogy amikor a cég részvényei tavaly ősszel kikerültek a fontos indexből, akkor néhány nap alatt hatalmasat zuhant a gyógyszercég részvényeinek árfolyama. Az indexből való kikerülést követően nagy forgalom mellett esett az addig fontos támaszként szolgáló 3800 forintos - azaz tizedelés előtt akkor még 38 000 forintos - szint alá a részvény. Az akkor piacra került mennyiséget hosszú hónapok alatt sem volt képes a piac feldolgozni, s csak 10 hónap elteltével, idén szeptember végén került ismét e szint fölé a kurzus, amely már 4200 forint felett jár.

A Magyar Telekom esetében hasonló jelenségtől tartanak a befektetők. Az indexek számítási szabályzata szerint ugyanis Magyarország esetében elég, ha három részvény szerepel az indexek kosarában. Mivel a távközlési cég részvényei a csökkenő kapitalizáció és forgalom miatt számos egyéb kritériumnak nem felelnek meg, ezért könnyen elképzelhető, hogy a felülvizsgálatkor a Richter bekerülésével a Telekom kikerül onnan. Ez vélhetően szerepet játszik a gyenge fundamentumok mellett a részvény jelenlegi teljesítményében, az árfolyam 300 forint alatt, történelmi minimumon tartózkodik.

A kérdés csak az, hogy az MSCI döntése mennyire épült már be az árfolyamokba. A Richter részvények szeptember eleje óta mintegy 20 százalékkal drágultak, a Telekom részvények pedig 10 százalékot meghaladó mértékben estek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!