Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Visszaigazolták az ALTEO ESG-szemléletű stratégiájának létjogosultságát és az elmúlt időszakban meghozott befektetési döntések helyességét az első negyedév eredményei - olvasható a cég által a BÉT és az MNB honlapján is közzétett sajtóközleményében. A konszolidált EBITDA 98 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a csoport nettó eredménye 137 százalékkal nőtt. A bővülés elsődlegesen a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló teljesítményének köszönhető, azonban a tavaly megvásárolt 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye is kivette a részét a növekedésből.

Továbbra sem volt érdemi hatással a COVID-19 okozta általános gazdasági visszaesés az Alteo Nyrt. működésére, amely az első negyedévben is folytatta a menetelést: az árbevétel 426 millió forintos bővülése mellett az EBITDA 98 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Ebben oroszlánrészt vállalt a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ, amelynek kimagasló eredményességéhez az is hozzájárult, hogy gázmotoros kapacitásait tavaly 18 MW-tal bővítették. Szintén jelentős hozzáadott értéke volt az első negyedévi teljesítményben a támogatott villamosenergia termelési szegmensnek. Ezen belül is kiemelkedik a tavaly megvásárolt 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye.

A pandémia hatásainak leginkább kitett energia kiskereskedelmi terület is kitett magáért: a tavalyit meghaladó eredménnyel járult hozzá a konszolidált EBITDA jelentős bővüléséhez. A konszolidált nettó eredmény 137 százalékkal lett magasabb, mint 2020 azonos időszakában.

Az első negyedév komoly eredménybővülése ismételten visszaigazolta, hogy kellőképpen megalapozott és működőképes az ESG-alapú stratégiánk, amelynek középpontjában a szabályozási központ képességeinek erősítése áll, miközben nem hanyagoljuk a többi üzletág fejlesztését sem” – közölte a vállalatcsoport vezérigazgatója. Ifj. Chikán Attila úgy fogalmazott: a teljesítményben az is közrejátszik, hogy következetesen folytatják befektetési és beruházási programjukat, teljes összhangban a 2024-ig tartó időszakra szóló, még 2019 őszén bemutatott stratégiával. Ennek része, hogy az Alteo bővíti a kapacitásokat - igazodva a kiegyenlítő energetikai szolgáltatások iránti kereslet élénküléséhez. A vezérigazgató szerint utóbbi elsődlegesen a megújuló energetikai fejlesztések terjedésének, különösen a naperőművi kapacitások jelentős bővülésének köszönhető.

Ifj. Chikán Attila úgy látja, hogy a cégcsoport összteljesítményén azért sem érződik a pandémia hatása, mert eredményes tevékenységeik képesek a válságérzékenyebb üzleti szegmensek gyengébb teljesítményét túlkompenzálni. Az elindított hulladékgazdálkodási, elektromos mobilitási, illetve megújulótermelés-menedzsment üzletágak életében például kismértékű lassulást okozott a COVID-19, ezt azonban átmenetinek tekintik, és a járványhelyzet lényeges enyhülésével ezeken a területeken is fellendülésre számítanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!