Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két hét múlva esedékes rendkívüli közgyűlésen folytatódhat így a korábban elhatározott menetrend szerint halad a társaság átalakulása, melynek részeként a Wallis Csoport az Alterába apportálta négytagú autós vállalatcsoportját - kezdi a BÉT honlapján megjelent közleményét a vállalat.

A közgyűlés határozati javaslatai között szerepel, hogy a társaság részvényesei dönthetnek:

  • az új cégnévről
  • az alapszabály és a részvények névértékének módosításáról,
  • az osztalékelsőbbségi részvények esetében fizethető időben és összegben jelenleg nem maximalizált osztalék összegben maximalizált mértékéről
  • az új menedzsment és könyvvizsgáló választásáról,
  • továbbá felhatalmazhatják az Igazgatóságot tőkeemelésre és sajátrészvény-vásárlásra is.

A javaslatok elfogadása esetén a BÉT autós cégének új vezetése a társaság üzleti céljainak megvalósítása érdekében 5 év alatt, a jegyzett tőke maximum 75 százalékának megfelelő, mintegy 2,55 milliárd forint (875 forintos részvényárfolyamon számítva 22,3 milliárd forint) összegű tőkeemelést hajthat végre saját hatáskörben, újabb közgyűlési döntés nélkül.

A javaslatokból kiderül az is, hogy az Altera részvényeinek névértéke a jelenlegi 100 forintról annak egynyolcadára, 12,5 forintra csökkenhet, amelynek következtében arányosan változik (nyolcszorosára növekszik) a részvények darabszáma is.

A Wallis-csoportból négy gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó vállalat kerül be apporttal az Alterába. Ezáltal egy 15,8 milliárd forint összegű tőkeemelés feltételei valósulnak meg. Az alaptőke így közel a tízszeresére, 3,4 milliárd forintra emelkedett, kapitalizációja az elmúlt 180 napos, 765 forintos átlag részvényárfolyammal számolva több mint 25 milliárd forint lesz.

Az autós csoport tagja a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző. Ezek a cégek Magyarországon és a közép-, valamint délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel foglalkoznak. A Csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong és a Sixt rent-a-car.

A Csoport jelentős növekedést ért el 2017-ben: az árbevétel közel a duplájára, 66,3 milliárd forintra (magyar számviteli törvény alapján, nem konszolidált adat), míg a négy cég összevont adózott eredménye az előző évi több mint négyszeresére, 1,8 milliárd forintra ugrott. Székely Gábor, a társaság befektetési igazgatója elmondta, hogy ezzel az árbevétellel a társaság a BÉT hetedik legnagyobb cége lehet. Céljuk, hogy a részvények bekerüljenek a tőzsde Prémium kategóriájába és a BUX, valamint a CECE indexekbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!