Közel 15 százalékot száguldott hétfő reggelre a legnagyobb kriptodeviza, a bitcoin árfolyama, egészen 39681 dollárig, majd innen korrigált vissza 39 ezer dollár alá a délelőtti kereskedésben. A rég nem látott 40 ezer dolláros szint felé arra a hírre vett lendületet a kurzus, amely szerint a legnagyobb online kereskedőcég, az Amazon.com annak fizetőeszközként való elfogadását fontolgatja - adta hírül a Bloomberg. A nagy érdeklődés átragadt a többi kripotdevizára is, azok is többnyire erősödtek a hét első kereskedési napjának elején.

Az Amazonos hír adta lendületet erősíthette a túlzottan nagy eladási pozíciók zárása is - mondta a hírügynökségnek Vijay Ayyr, az ázsiai Luno nevű kriptodeviza tőzsde szakértője. Az Amazon múlt héten jelentetett meg egy álláshirdetést, amelyben digitális fizetőeszközök terültre keresnek embert vezető pozícióba, s ez indította be a spekulánsok fantáziáját a kereskedőlánc terveivel kapcsolatban. Ráadásul idén már korábban is vett fel az Amazon embereket olyan pozíciókba, amelyek kifejezetten a kriptodevizás fizetési forgalommal hozhatóak kapcsolatba.

Ráadásul a hét végén az árfolyamnak sikerült áttörnie 50 napos mozgóátlagát, ezt többen kedvező technikai jelnek vélték. A hírek szerint ma reggel egyébként összesen 700 millió dollárt értékben likvidáltak bitcoin eladási pozíciókat, a Bybt.com adatai szerint ez több, mint az elmúlt három hónapban bármikor.

A bitcoin ára a mostani megugrás ellenére is jelentősen elmarad április közepén elért, 65 ezer dollár körüli csúcsától, igaz, most már eltávolodott az azóta elért 27 ezer dollár körüli mélyponttól is. A kriptodevizának nem tettek jót a kínai állam drasztikus lépései, amellyel korlátozták annak energiaigényes bányászatát, de az Európában és az Egyesült Államokban készülő szigorítások sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!