Az E-Star bejelentésével kapcsolatban igen fokozott várakozások voltak a piacon, ami az árfolyamon is meglátszott - mondta el Soós Csaba a társaság elnöke.

A bejelentések kapcsán újra és újra felmerülő aggályok az, hogy hogyan fogja finanszírozza a társaság, illetve hogy szervezetileg felkészült-e. Ez az akvizíció tipikus esete annak, hogy egy dinamikus kishal megy neki egy nagyobbnak - fogalmazott Soós. A tranzakcióval viszont már megvalósul a lengyel hőpiacra való belépés.

A 21 millió eurós (5,6 milliárd forintos) vételár mellett az Eetek nettó adóssága a működőtőke kivételével 1,9 millió euró.

A 30 százalékos saját és 70 százalékos idegen tőkén alapuló finanszírozást azt sem veszélyeztetné, ha teljes mértékben hitelből finanszíroznák az akvizíciót. Ráadásul az átszervezést követően a vételárnak megfelelő hitel fedezete lehet a megnövekedett cégméret, amelyet újabb lengyel, vagy romániai projektre fordíthat a cég - mondta el Soós.

A finanszírozást tekintve a magyar kötvényprogram újabb szelete mellett a társaság nemrég tett bejelentése szerint ez hamarosan egy 100 millió zlotys lengyel programmal is előáll. Ezen felül rendelkezésre állnak még a román projektekre el nem költött források, illetve tervbe van véve egy akvizíciós bankhitel felvétele is. Utóbbiról Soós a Napi kérdésére elmondta, hogy egyelőre folynak a tárgyalások, így egyelőre azt sem tudni pontosan, mekkora összeggel milyen hányadot képezi majd a vételárnak ez a forrás.

Az ügylettel 340 fővel bővül a cég létszáma, zömében lengyelországban (ezzel a szervezeti költségek 4,9 millió euróra növekszenek éves szinten. Ezzel Soós reményei szerint a további terjeszkedés személyi feltételei is adottak.

A teljes Eetek cégcsoportból a három hónapos, 5 millió eurós költségekkel járó átszervezést követően hat társaságot kíván hosszabb távon megtartani, elsősorban a lengyel hőtermelési portfólió elemeket, illetve két magyar társaságot. Utóbbiak a pécsi EPV Biogáz Kft, illetve a Rába Energiaszolgáltató Kft. (A nem főtevékenységekhez kapcsolódó csoport-elemeket csomagban kívánják értékesíteni.)

A húzóprojektek közül a lengyel Mielec Sp. a város kizárólagos hőszolgáltatója. A széntüzelésű kapcsolt hőenergia termelés 170,5 MW, míg az áram terén 24,4 MW, a kihasználtság egyelőre viszont alacsony, a hő esetében 64, míg az energia terén 27 százalékos. Itt egy 6 Mwe teljesítményű kogenerációs gázmotor fejlesztése van folyamatban. A társaság 14,25 millió euró bevétel mellett 1,9 milliós EBITDA-t termelhet idén, amely további beruházásokkal 18,8 milliós bevétellel jövőre 4,7 millió euró EBITDA-t hozhat.

A Rába Energiaszolgáltatónál a jelenleg 96,67 százalékos tulajdoni hányad mintegy tíz százalékkal csökkeni fog. Ezt a tulajdonrész hányadot az átszervezés kapcsán értékesíti a társaság, mondta el Soós, ám a vevő kilétéről azon kívül, hogy az nem a kisebbségi tulajdonos Rába lesz, nem mondott el részleteket. Az előrejelzések szerint idén mintegy 21 millió eurós bevételre 3,49 millió EBITDA jut idén, jövőre ez rendre 10,6, illetve 2,6 millió euró lehet a prognózis szerint.

Itt a fő fogyasztó a Rába és az Audi, ám a társaság reményei szerint a továbbiakban újabb ipari fogyasztók is mejelenhetnek (ezzel a pénzügyi előrejelzésben nem számoltak).

A tegnapi bejelentés részben bújtatva egy romániai profit-warningot is tartalmaz, a szomszédos ország projektjeinél a várttól elmaradó ügyfélszám miatt. A román piacon a tőkeberuházásokkal folytán enyhe ügyfélszám-gyarapodásra számít Soós, azaz visszacsatlakozókra számít a társaság, ám ennek sikere egyelőre nem szavatolt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!