A profi befektetők többsége szerint véget érhetett a FED valamivel több, mint egy évvel ezelőtt elindított kamatemelési ciklusa. Az inflációt megfékezni hivatott monetáris szigorítás az Ukrajna elleni orosz támadással karöltve komoly eladási hullámot okozott a világ tőzsdéin, és jelentős tőkeátcsoportosítást indított el a magasabb hozamok miatt ismét vonzóbbá váló kötvények irányába.

A Bank of America alapkezelők körében végzett felmérése szerint a megkérdezettek nettó 61 százaléka gondolja azt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet tovább már nem emel az irányadó rátán. Sőt, 67 százalékuk szerint már 2024 január végéig a kamatcsökkentések kerülhetnek napirendre.

Puha lesz a landolás

A 289 összesen 735 milliárd dollár befektetésért felelős szakember nettó 65 százaléka úgy látja, a következő 12 hónap során gyengülni fog a világgazdaság növekedése. Ez a legrosszabb idei érték, azonban a megkérdezettek többsége  inkább puha landolást tartja valószínűbbnek, semmint a hirtelen visszaesést.

A kezelt portfóliókon belül ismét enyhén emelkedésnek indult a készpénzállomány, ez jelenleg 5,6 százalékot jelent átlagosan. Ez a befektetési bank elemzői szerint kedvező a kockázatosabb eszközök várhatóár alakulása szempontjából hiszen azt jelenti hogy maradt elegendő erő a partvonalon ezek vételéhez. A világgazdaság lassulása mellett a szakemberek a vállalati nyereségek enyhe, 1 százalék körüli visszaesésével számolnak átlagosan a következő egy év során.

A piacokat fenyegető legnagyobb általános kockázatnak a változatlanul egy olyan globális recessziót tartanak, amely a hitelkínálat összeomlásával párosul. A második leginkább fenyegető tényezőnek azt látják, ha a tartósan magasan ragadó infláció miatt a kívántnál tovább tartják fent a nagy jegybankok a szigorú monetáris kondíciókat.

A kereskedelmi ingatlanok vannak veszélyben

Egy-másfél évvel ezelőtt a szereplők többsége egy, az egész világ pénzügyi rendszerére kiható, rendszerszempontból is jelentős csődesemény legvalószínűbb forrásának a kínai ingatlanpiacot sejtették. Ez mostanra jelentősen megváltozott, a megkérdezettek közel fele ilyen veszélyt jelenleg az Egyesült Államokbeli, illetve az európai kereskedelmi ingatlanpiacon lát. Nem csoda ennek fényében, hogy az alapkezelők többsége olyan mértékben alulsúlyozza az ingatlanszektor részvényeit, mint amire utoljára a 2008-2009 as pénzügyi válság idején volt példa.

Az elmúlt egy hónap során egyébként a legnagyobb tőkeátcsoportosítás a technológiai szektor és az eurózóna irányába történt, míg a közüzemi és az árupiaci szektorból jelentős tőkekivonás történt. Ez már csak annak fényében is meglepő, hogy az Európával foglalkozó alapkezelők nagy része nem várt túl fényes teljesítményt az európai részvénypiacokon. A megkérdezettek 70 százaléka szerint az európai gazdaság lassulni fog a következő egy évben, annak ellenére, hogy a magas energiaárak és a magas infláció jelentette akadályok már nem gátolják tovább. A gazdaság gyenge szereplése a befektetők szerint elsősorban a szigorodó monetáris politika és az emelkedő kamatok következménye lehet.

A profi portfóliómenedzserek nettó 72 százaléka szerint már középtávon is lefelé mozdulhat el az európai részvények árfolyama, és nettó 51 százalékuk szerint a következő 12 hónap során sem tudnak majd pozitív hozamot produkálni. Úgy látják a legrosszabb kilátásai a gazdasági ciklusokra érzékeny társaságok illetve a defenzív szektorokban aktív cégek részvényeinek vannak. A legnagyobb népszerűségnek a gyógyszeripari, illetve a közüzemi vállalatok képviselői örvendtek a régióban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!