A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 87,66 ponttal, 0,49 százalékkal, 17 785,56 pontra csökkent.

Az S&P 500-as mutató 2,06 ponttal, 0,1 százalékkal visszacsúszott, és 2097 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 14,55 ponttal, 0,29 százalékkal lett magasabb, és 4948,06 ponton zárt.

Az egész hónapot tekintve a Dow 0,07 százelékot, az S&P 1,5 százalékot, a Nasdaq 3,6 százalékot erősödött.

Különösen a fogyasztási termékgyártók részvényei gyengültek annak ellenére, hogy napközben ismertetett adat szerint hat éve legnagyobb mértékben nőttek a lakossági kiadások a múlt hónapban. A lakossági fogyasztás adja az amerikai gazdasági teljesítmény nagyjából kétharmadát.

Elemzők szerint a befektetők egy része kivárásra rendezkedett be azelőtt, hogy csütörtökön dönt az alapkamatról az Európai Központi Bank (EKB) és ugyanazon a napon az OPEC arról, hogy miként alakuljon a termelése a következő időszakban. Pénteken hozzák nyilvánosságra a májusi amerikai foglalkoztatási és munkanélküliségi adatot.

Szakértők szerint júniusban, ha lehet még inkább elmaradoznak majd a befektetők a tőzsdékről, mivel ebben a hónapban döntenek a britek arról, hogy maradjanak-e az EU-ban, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig az irányadó kamatról határoz.

A Fed áprilisi kamatdöntő ülésének két hete nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből sokan azt olvasták ki, hogy akár júniusban is lehet kamatemelés, holott sokan arra számítottak, hogy erre csak valamikor az év végén kerülhet sor.

Elemzők szerint a befektetők azért örülnének a júniusi kamatemelésnek, mert ezzel megszűnne a kamatváltoztatással kapcsolatos bizonytalanság.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!