A nem feldolgozóipari – főleg a szolgáltatási szektort jellemző – beszerzési menedzserindex júliusban az Egyesült Államokban az előző havi 57,2 pontról 53,1 pontra esett, miközben a várakozások 55,0 pontot jósoltak. A hír hatására zuhanni kezdtek az amerikai tőzsdeindexek és magukkal rántották az amúgy is gyengélkedő európai indexeket. A végleges adatok szerint az első negyedévben az eurózónában 3,9, a 15 tagú Európai Unióban pedig 3,7 százalékkal nőttek a munkaerőköltségek, szemben megelőző három hónapban regisztrált 3,3, illetve 3,2 százalékos ütemével. A tech-szektor papírjait az indította el a lejtőn, hogy pénteken a Nasdaq technológiai index 1997 májusa óta nem látott mélyponton zárt, az óceán mindkét partján estek az árfolyamok. A német Deutsche Bank csökkentette az Ericsson, a vezeték nélküli kommunikációs felszerelések világelső gyártója árfolyamcélját, ennek nyomán a cég papírjának ára meredeken zuhant. Elemzők szerint a vártnál alacsonyabb lesz az Adidas második negyedéves profitja, betudhatóan a cég labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos extrakiadásainak. A Reuters 11 elemző véleményét felölelő kutatása szerint a vállalat profitja mintegy 4 százalékkal csökken, és 23 millió euró körül alakul majd, annak ellenére, hogy az egy évvel korábbihoz képest körülbelül 6 százalékkal nőttek eladásai a második negyedévben. A hír hatására több mint 8 százalékkal gyengült az Adidas. Európa második legnagyobb közszolgáltatója, a német E.ON AG további 1,36 milliárd euróért 25,1 százalékot szerzett a Thuega AG szolgáltatócégben. Az E.ON ezzel jelentősen erősített befolyását a földgáz- és áramszolgáltató társaságban, a korábbi 62 százalékról 86 százalékra növelte részesedését. Öt napon át tartó esés után ma rekordmélységbe zuhantak az ABB Ltd. részvényei amiatt, hogy a pletykák szerint a gépipari társaság legnagyobb tulajdonosa túladna pakettjén. A piaci érték szerinti legnagyobb európai bank, a brit HSBC első féléves profitja 7 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest a céltartalék kétes kintlevőségek miatti növekedése folytán. A profit az egy évvel korábbi 3,54 milliárd dollárról 3,28 milliárdra csökkentek - miközben az elemzők 3,09 milliárd dollár profitot vártak. A HSBC háza tájáról érkező vegyes híreket jól fogadták a befektetők, a cég részvényeinek kurzusa alig 0,3 százalékot gyengült, ám az európai bankszektor többi résztvevője már nem járt ilyen jól. A legtöbb banki papír árfolyama, köztük a Deutsche Banké, a Commerzbanké és az ABN Amroé is lefelé tartott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!