Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Egyesült Államok tőzsdéi a negatív tartományban nyitották, és folyamatos csökkenés mellett jelentős veszteséggel zárták a csütörtöki kereskedést, a Dow Jones indexe 1,8, az S&P 500 2,2, a Nasdaq pedig ennél is magasabb, 2,3 százalékos mínuszt gyűjtött össze a nap végéig. Mélyre merültek a bankrészvények azt követően, hogy a Mortgage Bankers Association (MBA) bejelentette: 2007 év végén minden eddigit meghaladó mértékben késtek a hitelesek a jelzálogkölcsöneik visszafizetésével; az 1985 óta nyilvántartott adatok szerint a tavalyi év utolsó negyedévében a végrehajtási szakaszba érkező jelzáloghitelek aránya elérte a közel egy százalékot, holott egy évvel korábban alig haladta még meg a 0,5 százalékot. A végrehajtási szakasz közelében lévők száma még ennél is magasabb volt; míg 2006 utolsó negyedévében 1,2 százalék, tavaly év végén már több mint 2 százaléka a hitelfelvevőknek jelentősen késett a törlesztésekkel. Az MBA számításai szerint a hitelesek közel 8 százaléka késett kisebb-nagyobb mértékben a hitelei visszafizetésével 2007 negyedik negyedévében. Nem javított a helyzeten, hogy dugába dőlt az Ambac Financial eredeti tőkeemelési terve, és a várt 3 milliárd dolláros tőkeinjekció helyett a viszontbiztosító mindössze 1,5 milliárd dollár értékben bocsát ki részvényt és értékesít egyéb eszközöket; a szakértők azonban úgy vélekednek, a hitelintézet által meghatározott összeg nem lesz elég a biztonságos háttér kialakítására. Az Ambac szektortársaival szemben nem ilyen türelmesek a hitelminősítők, a Thornburg Mortgage Asset Corp. például több mint 50 százalékot veszített tegnap értékéből azt követően, hogy a Wall Streeten rontottak a hitelén. A Dow Jones blue chipjei közül a Citigroup árfolyama csökkent a legnagyobb mértékben, közel 4,5 százalékkal, de a 30 jegyzett részvény közül mindössze egy, a Wal-Mart tudott árfolyam-növekedést regisztrálni. Az S&P 500 teljesítményét az Ambac 15 százalékos zuhanása fékezte leginkább, de a jelzáloghitel-óriás, a Countrywide Financial 9 százalékos bukása, valamint a teljes hitelbiztosító szektor is jelentős árfolyamveszteséggel zárta a napot. Az ázsiai tőzsdék zárása után az euró új rekordot ért el a tokiói bankközi piacon a dollárral szemben, 1,5405 dollárra drágulva. Ez a második csúcsdöntése volt a nap folyamán, az előző rekord 1,5396 dollár volt. Pénteken a dollár változatlanul gyenge, az amerikai recessziós aggodalmak és a Fed további kamatcsökkentéseinek kilátása miatt, miközben az eurónak segít, hogy az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön ismét gyakorlatilag kizárta a kamatcsökkentést, és nem jelzett aggodalmat az euró erősödése miatt. A nyersolaj jegyzése is új nominális csúcsot állított, az áprilisi kontraktusokért hordónként 105,97 dollárt kértek napközben; a New York-i árutőzsde zárásakor 105,5 dolláron állt az energiahordozó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!