Amerika erős napon van túl, Európa gyengélkedett

A nyugat-európai indexek veszteségben, míg az tegerentúliak nyereségben zárták a hétfői napot.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. március 31. hétfő, 22:59
Fotó: Reuters

A hétfői forgalom a negyedéves zárás jegyében zajlott az amerikai tőzsdéken, amikor is a befektetési alapok áltlában átrendezik a portfolióikat és megválnak a viszonylag gyengébb teljesítményt nyújtó papírjaiktól a jobb eredményt mutató papírok javára.

A hétfői bizakodó befektetői hangulathoz a Fed új elnöke, Janet Yellen is hozzájárult azzal a nyilatkozatával, hogy véleménye szerint az "amerikai munkaerőpiacnak még hosszú ideig szüksége lesz az alacsony kamatlábak támogatására". Kijelentésével sikerült eloszlatnia azokat a piaci aggodalmakat, amelyek szerint a Fed már jövőre megkezdi az alapkamat emelését.

Előtte pedig az a remény fűtötte a befektetőket, hogy az ECB-től is remélhetnek némi monetáris enyhítést, miután az eurózónás infláció 2009 óta nem látott mélységbe zuhant.

A Wall Street-i indexek szinte egész nap a nyereséges zónában mozogtak, a nap végén a Dow és az S&P-500 0,8, a Nasdaq 1 százalékos pluszban zárt. A Dow 0,8 százalékot erősödött havi teljesítménye alapján, ám a negyedévet tekintve 0,7 százalékkal alulteljesített az előző negyedévhez képest.

Az S&P-500 az előző havi teljesítményét 0,7 százalékkal fejelte meg, és negyedéves viszonylatban is erősödött 1,3 százalékkal.

A Nasdaq 2,5 százalékkal teljesített rosszabbul az előző hónaphoz képest, ami így 2012 októbere óta a legrosszabb hónapja volt az indexnek, de még így is sikerült egy 0,5 százalékos pluszt elérnie negyedéves viszonylatban.

Nyugat-Európában zakó lett a vége

Európában vegyes volt a kép egészen délutánig, amikor is a nyugat-európai tőzsdék beestek és a napot is veszteségben zárták. Az FTSE-100 és a DAX 0,3, a CAC-40 0,4 százalékos mínuszig süllyedt, míg a Stoxx Europe 600 indexe 0,1 százalékkal erősödött. A periféria indexei is nyereségben zártak: a madridi IBEX-35 0,1, a milánói FTSE MIB 0,7, az athéni ASE pedig 0,6 százalékos nyereségben zárt.

Európában az euróövezeti infláció újabb lassulásáról és a német kiskereskedelmi forgalom márciusi szűküléséről hétfőn reggel megjelent adatok riasztók voltak, ezt csak átmenetileg ellensúlyozta a remény, hogy az Európai Központi Bank (ECB) hátha mégis tesz valamit a deflációs kockázat ellen a csütörtöki pénzügy-politikai értekezletén.

A nyersanyagipari részvényeket továbbra is fűtötte a remény, hogy a kínai kormány gazdaságösztönző intézkedéseket tesz, az olasz és a spanyol bankrészvényeket pedig az a várakozás segítette, hogy az euróövezet sokáig problémás déli államai rendbe jönnek.

Az olasz állampapírok hozama 8,5 évi mélységbe süllyedt a hét végén, majd az olasz bankszövetség közölte, hogy az ECB stressz-tesztjei szerint az olasz bankok többé nem szorulnak állami tőkeinjekcióra.

Ezekhez a hírekhez jött még délután hozzá a francia kormány lemondása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK