Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

USA: nem volt, ami elrontsa a hangulatot

Szinte folyamatosan emelkedtek az amerikai indexek a tegnapi kereskedés során és végül a napot 1 százalék körüli emelkedésekkel zárták. Piacmozgató makroadat nem látott napvilágot tegnap és újabb görög hírek hiányában nem volt, ami elrontsa a hangulatot.

Vállalati fronton a legjobban teljesítő Dow komponens a Microsoft volt, mely 3,6 százalékos emelkedést mutatott. Az amerikai legfelsőbb bíróság egy tegnapi ítéletében megszüntette a kaliforniai állam azon 2005-ös döntését, melyben betiltotta az erőszakos játékok 18 év alattiaknak történő eladását. A Microsoft az Xbox 360 konzoljával van jelen a játékpiacon. E hírnek, a Windows 8 körüli pletykáknak valamint az Office 365 mai bemutatójának is köszönhető volt a tegnapi emelkedés.

A technológia szektor képviselői közül a Microsoft mellett jól ment az Amazon.com-nak is, mely 4,5 százalékot emelkedett, miután a Morgan Stanley az online kiskereskedőt a "legjobb ötlet" listájára tette komolyabb emelkedési potenciált látva a részvényben.

A másik jól teljesítő Dow komponens, a Bank of America, mely 3 százalékot emelkedett annak is köszönhetően, hogy a Rochdale Securities elemzője, Richard Bove nagyon alulárazottnak tartja a társaság papírjait. A tegnapi emelkedés az elmúlt hetek masszív eladási hullámát követő fellélegzésként is értékelhető a részvényben.

tegnap nyitás előtt két kevésbé piacmozgató makroadat érkezett, melyek szerint májusban a várakozásokkal ellentétben nem emelkedtek, hanem stagnáltak a személyes kiadások a tengerentúlon. A személyes jövedelmek viszont a vártnak megfelelően 0,3 százalékkal nőttek.

Ázsiának is jobbára jól ment

A tegnapi kedvező amerikai fordulat kitartott a mai ázsiai kereskedésben is, ahol a vezető indexek közül a japán Nikkei 0,7, az ausztrál S&P ASX 200 0,3 százalékot emelkedett, miközben a dél-koreai Kospi 0,4 százalékot esett. A kínai Shanghai Composite jelenleg 0,4 százalékos csökkenést mutat.

Kiemelkedő makroadat ma reggel nem rázta meg az ázsiai térséget, ahol a távol-keleti piacok is jobbára a görög adósságválsággal foglalkoztak.

A vállalati hírek közül kiemelhető a Panasonic, mely 1,2 százalékot emelkedett annak is köszönhetően, hogy egyes hírforrások szerint leányvállalatánál, a Sanyo Electric-nél globálisan 10 000 fővel fogja csökkenteni a munkavállalóinak a számát.

A szintén japán Nippon Steel 2 százalékot emelkedett annak is köszönhetően, hogy 15 százalékkal emelte meg a Nissan számára szállításra kerülő acéllemezek árát, továbbá a többi autógyártókkal is folynak az emeléssel kapcsolatos tárgyalások. A Nissan 2,4 százalékos eséssel zárta a mai keddi kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!