Amerika fordított a forinton

Az euró 270 forint alá is benézett, miután a vártnál jobb amerikai makroadatok egyszerre erősítették a feltörekvő piaci devizákat és a dollárt.
Ádám Viktor, 2009. augusztus 7. péntek, 16:56
Fotó:

A prognózisoknál sokkal jobb júliusi amerikai munkaerőpiaci adatsor - vagyis a váratlanul 9,4 százalékra csökkenő munkanélküliségi ráta és kevesebb megszűnő munkahely - olyannyira fellelkesítette a piacokat, hogy a dollár erősödése mellett ezúttal a feltörekvő piaci devizák is izmosodni tudtak pénteken - tájékoztatott Csajbók Róbert, az ING Bank szakértője.

A nap folyamán 273 forinton tetőző euróárfolyam 270 alá korrigált vissza, de fél öt tájban már 270,80 volt az ár, míg a svájci frank egysége 176,50, a dolláré 190,20 forinton állt.

Utóbbi azt is jelentette, hogy az amerikai fizetőeszköz jobban erősödött az euróhoz képest, mint a forint, az uniós devizához mért keresztárfolyam 1,4235-ig esett. A forint további erősödésének esélyei kapcsán Csajbók arra hívta fel a figyelmet, hogy az újjáéledt piaci optimizmus közepette csökkent a dollárhoz viszonyított kamatkülönbözet, ami behatárolja a feltörekvő piaci devizák jó teljesítményét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK