A pozitív hírek sorozatát a DaimlerChrysler kezdte: bár az autómulti harmadik negyedéves nyeresége a bázisidőszakhoz képest csökkent, de az elemzői konszenzust így is meghaladta. Ezt követően a FIAT-csoport lepte meg a piacokat: az olasz cég a várakozásokat jóval meghaladó, 223 millió eurós profitot hozott össze a szeptember végén zárult negyedévben. Az autócégek mellett az Anglo American tett arról, hogy jókedvűek legyenek a befektetők. A Londonban és New Yorkban is jegyzett bányaipari társaság az előbbi börzén öt százalékkal, az utóbbin pedig közel héttel drágult, miután a cégvezetés bejelentette átalakítási tervét. Ennek keretében a társaság egymilliárd dollár értékű részvény-visszavásárlást vagy rendkívüli osztalékfizetést tervez. A papír száguldása emelkedőre tette az egész bányaszektort: a Rio Tinto és a BHP Billiton is feljebb került. A ConocoPhillips gyorsjelentése annak ellenére okozott óriási meglepetést, hogy az utóbbi hónapokban látott magas olajárból már következtetni lehetett erre. Az olajipari óriás harmadik negyedéves beszámolójában közel duplájára növelte eredményét az előző év azonos időszakához képest. A bázisidőszaki 2,01 milliárd dollár után az idén július és szeptember között elért 3,8 milliárd dolláros, részvényenként 2,68 dolláros nettó nyereség meggyőzte a piacot: a részvény négy százalékkal erősödött. Az International Paper papírjait azután kezdték el vásárolni a piaci szereplők, hogy a Citigroup felminősítette a céget. Az új ajánlás szerint a bank elemzői vásárlásra javasolják a részvényeit, míg korábban csak tartásra buzdítottak. A kialakuló jó hangulatot a Boeing próbálta tönkretenni. A Chicagóban székelő repülőgépgyártó gyorsjelentése ugyanis a várakozásoktól elmaradó teljesítményt tükröz. Bár a társaság nyeresége megduplázódott az előző év azonos időszakához képest, a részvényenként 56 centről 126 centre növekvő profit az egyszeri tételek nélkül csupán 69 centre jött volna ki, ez pedig elmarad a várttól. A Thomson First Call prognózisa például 80 centes profittal számolt. Végül az S&P 500 5,16 pontot, avagy 0,4 százalékot esett 1191 pontra. A Dow Jones Industrial 32,89 pontot, azaz 0,3 százalékot zuhant 10 344 pontra. A Nasdaq Composite fél százalékkal csúszott vissza. Az euró/dollár kurzus széles sávban mozgott, a londoni piacnyitás előtt még 1,2140-es szint körül ingadozó árfolyam rövid idő alatt 1,2060-ig szaladt, majd egy megingást követően 1,2080 körül stabilizálódott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!