BUX
37689

Amerika kapitányt nem követik csapatai

A nap végére elfáradtak a vezető amerikai indexek, a részvénypiac egyre több aggasztó jelet ad. Ázsiában jókedv uralkodott.

NAPI, MTI-Eco, 2010. december 14. kedd, 08:45

A nap végi eladási hullám zárásra a hétfői kereskedési nap legalacsonyabb értékére nyomta le a New York-i értéktőzsde vezető indexeit a technológai és más részvények esése miatt, véget vetve a Nasdaq mutató előző nyolc napi emelkedésének. A Dow Jones Industrial így 0,16 százalékkal, azaz 18,24 ponttal 11 428,56 pontra emelkedett, az S&P 500-as mutató mindössze 0,06 ponttal 1240,46 pontra nőtt, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,48 százalékkal, azaz 12,63 ponttal 2624,91 pontra esett.

A nagy indexek ugyan új csúcsuk közelében tartózkodnak, azonban egyre több aggasztó jelet küld a piac. Az A/D kumulált mutató (az emelkedő és csökkenő részvények száma napi különbségeinek összege) nem tudott november eleji értéke fölé keveredni, ezzel divergencia alakult ki a piacon. Ez ugyanis arra jel, hogy hiába mennek ki az indexek új csúcsokra, a piac egészen nem tudja őket követni, azaz egyre kevesebb részvény vesz részt az elmúlt napok emelkedéseiben, ilyet nem nagyon lehetett tapasztalni 2007 ősze óta. Képletesen fogalmazva hiába menetelnek előre tisztek, a csapatok nem követik őket.

Eközben az ünnepek közeledtével szinte teljesen elpárolgott az eséstől való félelem a piaci szereplők körében. a chicagói árutőzsdén a megvett eladási és vételi opciók hányadosa, a put/call mutató 10 napos átlaga olyan alacsony szintre süllyedt, amire idén eddig csak a januári és az április áresést közvetlenül megelőzően volt példa.

Ázsiában szűk sávban folyt ma a kereskedés, a nagyobb indexek gyakorlatilag plusz nullában (0,2-0,01 százalékkal emelkedve) álltak a kereskedés befejezése előtt. A befektetők a Fed mai, idei utolsó ülése előtt nem mernek láthatóan további pozíciókat válaszolni - írják piaci kommentárok.