BUX
36940

Amerika léket kapott - kamatemeléstől tart a piac

A friss amerikai makroadatok több iránymutatást adtak a Fed várható kamatpolitikáját illetően, mint Ben Bernanke szavai. A piac az irányadó ráta további emelését várja, ami komoly lendületet adott a dollárnak, ám a tőzsdei árfolyamok nyomás alá kerültek.

Ádám Viktor, 2006. március 22. szerda, 08:17

A Federal Reserve elnökének beszéde nem adott egyértelmű iránymutatást arra nézve, hogy mi várható a monetáris politika, a kamatok alakulása terén. Ennek megfelelően sok részvénypiaci befektető inkább kivárásra játszik a Fed jövő heti kamatdöntéséig. Hatott ugyanakkor a legfrissebb amerikai makroadatsor. Februárban a vártnál nagyobb ütemben emelkedett a termelőiár-magindex az USA-ban, ami megfigyelők szerint arra enged következtetni, hogy a Fed talán mégsem vet véget a kamatemelés-sorozatnak.

A némi hezitálást követő emelkedés után zárásra a piros tartományba csúsztak vissza a tengerentúli részvényindexek. A Nasdaq Composite-ot sokáig a félvezetőgyártó-részvények tartották pluszban. Ebben közrejátszott, hogy a Lehman Brothers felminősítette a grafikus chipeket gyártó Nvidia papírjait. Az Exxon részvényei az olajárcsökkenés ellenére erősödtek, a társaság vezérigazgatója ugyanis közölte, hogy a finomítói kapacitások gyorsuló növekedésére számít.

Az Oracle részvényei lejtőre kerültek, a befektetők ugyanis a 42 százalékos profitnövekedés helyett inkább arra figyeltek, hogy az adatbázis-üzletág bevételeinek emelkedése elmaradt a várttól. A januári gyorsjelentés és csalódást keltő prognózis után esést produkáló Intel-papírok ezúttal ugyanakkor meglódultak, egy kedvező bróker-komment nyomán. A Dow-komponensek között százalékban kifejezve a General Motors drágult a legnagyobb mértékben, a hírek szerint ugyanis az autógyártó hamarosan megállapodhat vezető beszállítójával, a Delphivel, valamint a United Auto Workers szakszervezettel, amivel elkerülhető, hogy az autóalkatrész-gyártónál sztrájkba kezdjenek az alkalmazottak.