Estek hétfőn az amerikai tőzsdeindexek, aminek egyik oka, hogy a gazdaság felépülésébe vetett hitet erősen lenyomta a kínai részvények mélyrepülése.

A Dow Jones 0,5 százalékkal, 9496 pontra esett, az S&P 0,8 százalékos csökkenést követően 1020 ponton zárt, míg a Nasdaq index majdnem egy százalékkal gyengült és 2009 ponton zárta a kereskedést.

A nyugati piacok ismét félve figyelnek Ázsiára, azon belül is Kínára. A sanghaji index közel hét százalékkal esett, ezzel három hónapos mélységbe zuhant - a befektetők aggódnak, hogy a kormányzat megpróbálja lefékezni a gazdaság növekedési ütemét és szigorítani a hitelezési korlátokon.

Az amerikai esés vezetői az energetikai részvények voltak - szintén fontos tényező, hogy az olaj ára 70 dollár alá csökkent, ami aggodalomra adhat okot a világ energiakeresletét illetően. A Chevron papírjai 1,1, míg az Exxon részvények 1,4 százalékkal gyengültek. Az energiapapírokon túl, a pénzügyi részvények sem szerepeltek túl fényesen: a Citi árfolyama 4,4, az AIG kurzusa csaknem 10 százalékkal gyengült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!