BUX

Amerika meglódult - rég nem látott tempó

Egy éve nem látott mértékben emelkedett mind a három vezető New York-i tőzsdeindex tegnap. A nap legfontosabb eseménye az olaj jelentős drágulása volt, amit sikeresen ellensúlyozott a kamatemelési várakozások mérséklődése és pár kedvező vállalati jelentés.

Kolozsi Pál, 2006. április 19. szerda, 08:00

A Dow Jones 195 pontot, azaz 1,76 százalékot emelkedett, ami 11 268 pontos záróértéket jelent. A Standard & Poor's 500-as index 1307 ponton fejezte be a kereskedést, azaz 1,74 százalékot ment fel, a Nasdaq Composite 1,95 százalékot izmosodott, ami 2356 pontos záróértéknek felel meg.

Bár az Iránnal kapcsolatos feszültségek okán - 71 dollár közeli tengerentúli és majdnem 73 dolláros Brent-jegyzéssel - rekordot döntött az olajár, a rossz hírt ezúttal sikeresen ellensúlyozták New Yorkban a vállalati gyorsjelentések, illetve az amerikai makroadatok. Az ingatlanpiac lassulása, valamint a termelői árak vártnál szerényebb növekedése, pontosabban az ezen alapuló inflációs várakozások azokat a reményeket erősítették, amelyek szerint a Federal Reserve inkább előbb, mint később zárja le kamatemelési ciklusát, ami jó hír az értékpapírpiacoknak. A kamatemelési várakozások mérséklődésére következtetett a piac a Federeal Reserve jegyzőkönyvéből is.

A befektetők örömmel fogadták a Merrill Lynch és a Johnson & Johnson (J&J) gyorsjelentését. A Merrill rekordnagyságú, nyolcmilliárd dolláros bevételről számolt be, miközben nettó nyeresége a várakozásoknak megfelelően 61 százalékkal zuhant a dolgozóknak adott részvényopciók miatt. A J&J közel ötödével, 3,3 milliárd dollárra növelte eredményét, ám forgalma kissé elmaradt a várttól a gyógyszerüzletág gyengébb teljesítménye miatt.