BUX
38240

Amerika megmutatja, az államcsődöt sem lehet megúszni

Egy amerikai társaság több százmillió dollárt követel a német államtól a birtokába került újjáépítési kölcsönért cserébe kibocsátott állampapírok alapján.

Pápai Csaba, 2010. augusztus 11. szerda, 16:43

A World Holdings állítása szerint 208 millió dollár értékű német államkötvény van a birtokában, melyre a német állam még az 1930-as években tagadta meg a fizetési kötelezettséget. Egy amerikai fellebbviteli bíróság döntése szerint Németország nem tekintheti semmisnek a követelést, amelyet a 30-as évek óta, egy Hitler kancellársága idején született döntés alapján, figyelmen kívül hagyott - írta a Bloomberg.

Az első világháborút követő újjáépítés során kibocsátott állampapírok dollár százmilliókat érnek a World Holdings szerint, ám a német állam egy 1953-as nemzetközi megállapodásra hivatkozva eddig nem vette figyelembe a követelést. A németek arra hivatkoznak, hogy a kötvénytulajdonos nem tudja bizonyítani, hogy 1945 óta külföldi tulajdonban voltak a papírok, az amerikai bíróság döntése értelmében azonban a követelések jogosságáról nem egyedül a kötvényt kibocsátó állam dönt.

A kötvények fair értével kapcsolatban további vitát várnak a Bloomberg által megkérdezett szakemberek, akik szerint akár a német állam "rosszhiszeműsége" (a fizetési kötelezettség megtagadása) is felróható lehet a végső számlán.