BUX

Amerika megtorpant, Ázsia hezitál

Az előző napinál alacsonyabban zártak szerdán a New York-i értéktőzsde fő indexei, harmadik egymást követő napon szenvedve el veszteséget a nap végi eladási hullámok miatt.

NAPI, 2010. december 16. csütörtök, 09:10

A DJIA 0,17 százalékkal, azaz 19,07 ponttal 11 457,47 pontra esett. Az S&P 500-as mutató 0,51 százalékkal, azaz 6,35 ponttal 1.235,24 pontra gyengült, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,40 százalékkal, azaz 10,50 ponttal 2 617,22 pontra csúszott vissza. Az amerikai piacok láthatóan egyelőre nem tudnak mit kezdeni az újabb csúcsokkal (legalábbis az S&P 500-as indexben), s a szeptember eleje óta tartó menetelés után korrekciós hangulat alakult ki az ünnepek előtt.A piac egésze napok óta gyengébben szerepel a vezető indexeknél, a csökkenő részvények száma rendre meghalada a növekvőkét, tegnap 3800 eső részvényre mindössze 2200 emelkedő jutott.

Ázsiában is korrekciós hangulat uralkodik

Bekanyarodtak a ma reggeli kereskedésben az ázsiai részvényindexek, követve az amerikai tőzsdék tegnap esti teljesítményét. A negatív hangulat oka abban keresendő, hogy ismét fókuszba kerültek az európai adósságproblémák. A Nikkei felülteljesítette a régiós piacokat, a japán index stagnálással zárt - tudósított a portfolio.hu. A Moody's tegnapi bejelentése, miszerint leminősítheti Spanyolországot, ismét az európai adósságproblémákat helyezte a befektetők fókuszába, és ma kezdődik egy Európai Uniós találkozó is, amelyen az európai adósságválság kerül megvitatásra. A hírek nyomán ismét a figyelem középpontjába került az európai adósságválság: az amerikai indexek kismértékű csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést és az ázsiai tőzsdéken is inkább a negatív hangulat volt a jellemző ma reggel. Az irányadó részvényindexek közül a hongkongi Hang Seng 0,9 százalékot, a kínai Shanghai Composite 0,5 százalékot esett, a Nikkei viszont felülteljesítette a régiós tőzsdéket, stagnálással fejezte be a ma reggeli kereskedést.

A vállalati hírek közül kiemelhető, hogy a Virgin Blue légitársaság engedélyt kaphat az ausztrál versenyhatóságtól arra, hogy szövetségre lépjen az Air New Zealanddal. A hírre a Virgin Blue árfolyama 4,7 százalékot emelkedett ma hajnalban, szektortársa részvényei pedig 2,2 százalékkal értékelődtek fel.