Amerika nélkül nem volt az igazi a kereskedés

Az amerikai piac hiányában nem volt, aki irányt adjon a kereskedésnek - így az európai tőzsdéken az elmúlt hetek trendje érvényesült, tehát lefelé csorogtak az árfolyamok a gyenge gyorsjelentések hatására.
NAPI, 2012. október 29. hétfő, 18:58
Fotó: Napi.hu

Az amerikai médiától a "Frankenstorm" nevet kapó hibrid hurrikán, a Sandy akkora fenyegetést jelentett az észak-amerikai kereskedési rendszerek infrastruktúrájára, hogy a tőzsdék és a hatóságok úgy döntöttek, szünetelni fog a kereskedés (ilyen rendkívüli szünetre 2001 szeptember 11-e óta nem volt példa). Az amerikai piac hiányában nem volt, aki irányt adjon a kereskedésnek - így az európai tőzsdéken az elmúlt hetek trendje érvényesült, tehát lefelé csorogtak az árfolyamok a gyenge gyorsjelentések hatására.

Napon belüli mélypontjaik után ugyan jött némi pozitív korrekció, de így is mínuszban zárt mindhárom nagy európai részvénykosár: a londoni FTSE 100 0,2, a frankfurti DAX 0,4, a párizsi CAC-40 pedig 0,8 százalékot esett. Ennél is nagyobb volt a baj Milánóban, ahol - talán a politikai feszültségek hatására - másfél százalékos mínuszban zárt a FTSE MiB, és a madridi tőzsde sem szerelt jól, az IBEX-35 talán a vártnál is rosszabb makroadatok miatt esett 0,6 százalékot. Mivel kezdenek konkréttá válni az Észak-Amerika keleti partjainál várható károk, az európai biztosítók és viszontbiztosítók árfolyama is reagált; a Münich Re, a Hannover Re és a Zürich Insurance Group például egyaránt 2-3 százalékot vesztettek értékükből.

Szintén a hurrikán számlájára írható a légitársaságok negatív árfolyammozgása (Sandy miatt közel tízezer járatott halasztottak el). Tetszett viszont a befektetőknek a legnagyobb svájci bank, a UBS brutális átalakítási terve: a pénzintézet ugyan megválik dolgozóinak hatodától, és egész részlegeket zár be - köztük a kötvénypiaci kereskedést -, mégis emelkedett 7,3 százalékot Zürichben. Jól, 2,4 százalékos plusszal fogadta a piac a német Linde AG gyorsjelentését is. Talán ha nyitva vannak az amerikai tőzsdék, a személyi költekezésről szóló kedvező makroadat talán adhatott volna némi lendületet a piacoknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK