Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai 10 éves kincstárjegy hozama 4,316 százalékra emelkedett pénteken, miután kilenc bázisponttal emelkedett. Az irányadó kötvény 2008 óta nem járt ezen a szinten, amikor a Lehman Brothers bedőlt, ezzel elindítva a legutóbbi nagy pénzügyi válságot.

Tizennégy éve épp szeptember végén indult meg az 1,3 milliárd dolláros csődeljárás, a Nomura pedig 2008. október 13-án hagyta jóvá az üzletet a bank ázsiai és közel-keleti üzletágainak felvásárlására. A pénzpiaci pánik ekkor indult meg igazán, a tőzsdéről és az amerikai ingatlanpiaci kötvényekből elkezdett átáramolni a tőke a biztosnak tekinthető kötvényekbe, így a 10 éves kincstárjegyekbe.

Most fokozza a recessziós félelmeket, hogy a 2 éves kincstárjegy hozama pénteken új 15 éves csúcsra, 4,639 százalékra emelkedett. A 30 éves kincstárjegy hozama, amely kulcsfontosságú a jelzáloghitelek kamatlába szempontjából, 15 bázisponttal 4,366 százalékra ugrott – számolt be a CNBC.

A gond az, hogy most a 2008-ashoz képest sokkal rosszabb körülmények uralkodnak. A magyar éves inflációs szint 5,1 százalékon volt tizennégy éve szeptemberben, míg a legutóbbi KSH-közlés szerint 20,1 százalékon áll. De ugyanígy sokkal magasabb az inflációs környezet az eurózónában is, ahol szeptemberben már 9,9 százalékos rekordot mérték. Ehhez képest 14 éve csak 3,2 százalék volt az adat.

A Lehman Brothers csődjével indult válság alatt tehát nagyobb mozgásterük volt a központi bankoknak világszerte a növekedés támogatására és az infláció lassítására. Most viszont az orosz-ukrán háború egy egészen sajátos helyzetet teremtett azzal, hogy az infláció főforrása nem a pénzbőség, hanem az energia- és alapanyagárak gyors emelkedése. 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!