A londoni FTSE-100 0,5, a frankfurti DAX és a CAC-40 1,9 százalékos veszteséggel fejezte be a pénteki kereskedést. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 2,5, a madridi IBEX-35 3,1 százalékos mínuszban zárt. A Stoxx Europe 600 indexe 1 százalékot esett, amivel azonban heti viszonylatban még 1,3 százalékos pluszban tartotta magát.

A piacok számára csalódást keltő amerikai munkaerő-piaci adatok hatására újra erősödtek az aggodalmak a globális növekedés miatt, aminek a következtében a spanyol BBVA 5 százalékot zuhant, de a BP is a nagy vesztesek között volt 1,4 százalékos mínusszal.

Az amerikai adatok közlése előtt az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde a globális gazdasági növekedés romló kilátásaival kapcsolatos nyilatkozata és a koordinált válaszok szükségességének hangsúlyozása is hozzáadott a piaci nyugtalansághoz.

Mindennek leginkább Spanyolország itta meg a levét az IBEX-35 több mint 3 százalékos gyengülésével, ahol a BBVA zuhanásához még hozzátett a Banco Santander egy közel 4 százalékos mínuszt. A negatív hangulat lecsapódott a kötvényhozamokon is, a 10 éves hozamok ismét elkezdtek a pszichológiailag fontos 7 százalék felé közelíteni.

Mindezeken nem segített a finn pénzügyminiszter azon kijelentése sem, miszerint Finnország elkötelezett az euró mellett, de olyan integrációt nem támogat, ami más országok adósságaiért és kockázataiért tesz felelőssé.

A befektetők megnyugtatására nem voltak elegek a csütörtöki kínai és euróövezeti kamatvágások és a brit jegybank lazító intézkedései sem, miután az ECB elnöke, Mario Draghi romló növekedési kilátásokról beszélt.

Párizsban az autógyártók komoly nehezéknek bizonyultak, miután a Peugeot 7,7 százalékot zuhant - a cég ugyanis meglehetősen borúsan nyilatkozott a jövőbeli kilátásairól. Emellett a szektortárs Renault és a Michelin is 2,5-2,5  százalékot vesztett értékéből. Az autóipar Németországban sem remekelt - itt a Daimler 3,3, a BMW 4,6 százalékos veszteséggel zárt.

A bankszerktor szintén piros mezőben mozgott: a Société Générale 5,7, a Credit Agricole 3, a Commerzbank 3,5, a Deutsche Bank 4,7 százalékot zuhant, míg a Barclays több mint 2 százalékot vesztett értékéből.

Az élmezőnyben volt a német szoftveróriás, SAP is 4,4 százalékos veszteséggel.

A kiskreskedelmi ágazatnak sem volt valami jó napja, Londonban ezt a Marks & Spencer papírjai 3,4 százalékos veszteséggel sínylették meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!