Kétnapi erősödés után rosszul kezdődött a hét utolsó napja az öreg kontinens tőzsdéin, hiszen kiújultak az európai gazdasággal kapcsolatos gondok, ráadásul a német központi bank is rontotta az országgal kapcsolatos előrejelzését. Ez már csak azért is fontos, mert Németország az EU legerősebb gazdasága, így annak kisebb mértékű növekedése az egész unióra hatással lehet.

A hangulat végül akkor vált bizakodóvá, amikor napvilágot láttak a vártnál jobb tengerentúli foglalkoztatási adatok, melyek szerint a válság kitörése, azaz 2008 decembere óta a legalacsonyabb szinten van az Egyesült Államok munkanélküliségi rátája (7,7 százalék) és a vártnál jóval több, 146 ezer új állás keletkezett novemberben a mezőgazdaságon kívüli magánszektorban. Bár később jött egy meglehetősen rossz makroadat a tengerentúlról - a vártnál jóval nagyobb mértékben esett a Michigani Egyetem előzetes decemberi bizalmi indexe -, de a főbb európai közül a londoni FTSE-100 0,2, a párizsi CAC-40 pedig így is 0,12 százalékos pluszban zárta a hetet, egyedül a frankfurti DAX könyvelhetett el veszteséget, mégpedig 0,2 százalékot. Nem sikerült jól a hét lezárása a periféria indexeknek sem: a madridi IBEX-35 0,8, a milánói FTSE-MIB 0,9 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!