A kínai kormány újabb intézkedésének hírére a Dow Jones ipari átlag 45 pontot esett, de 160 pontos mínuszban is volt a bejelentést követően. Kína a bankok tartalékrátáinak emelésével a gazdaságát próbálja hűteni. A befektetők amiatt aggódnak, hogy ez az exportra és a kínai piacon jelenlévő vállalatok profitjára is negatív hatással lesz és az amerikai kilábalást is visszafogja.

Emellett a piaci hangulatra Amerikában is rányomta a bélyegét az euróövezet gazdaságáról érkező, vártnál jóval rosszabb adat: az eurózóna gazdasága ugyanis mindössze 0,1 százalékkal, vagyis a várt adat harmadával bővült a tavalyi utolsó negyedévben, miközben Németországban, az euróövezet és az Európai Unió legnagyobb gazdaságában szinte teljesen leállt a növekedés. 

A piaci hangulatnak nem tett jót a vártnál rosszabb amerikai fogyasztói bizalom és a vállalatok készletállományának csökkenéséről szóló jelentés sem. A fogyasztói bizalmat a magas munkanélküliség miatti aggodalmak rontották: a két éves csúcsnak számító januári 74,4 pontos értékről váratlanul 73,7-re esett a Reuters és a Michigani Egytem által számított amerikai fogyasztói bizalmi index februári előzetes értéke.

A Dow Jones ipari átlag végül 0,44 százalékos eséssel 10 099 ponton, az S&P 500 0,27 százalékos mínusszal 1076 ponton zárt. A Nasdaq Composite ezzel szemben emelkedett: 0,28 százalékos plusszal 2184 ponton zárt.

A pénteki kereskedésben leginkább a kínai piacnak kitett nyersanyagipari vállalatok és gyártó cégek papírjai estek. A Nasdaq indexét a nap végére a technológiai papírok húzták fel.

A világ egyik legnagyobb aluminiumipari vállalata, az Alcoa papírjai 2,2 százalékos, a General Electric pedig 1,4 százalékos veszteséggel zárta a napot. A Dow legnagyobb nyertese az Intel volt 1,84 százalékos növekedéssel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!