Amerikának kedvezett az olajár

Vegyesen zártak kedden a New York-i tőzsde irányadó mutatói. Az emelkedéshez a felhajtóerőt az olajár emelkedése és Janet Yellennek, a Fed elnökének hétfőn elhangzott előadása jelentette, amelyben pozitív képet festett az amerikai gazdaság kilátásairól, de számos bizonytalansági tényező alakulásától tette függővé az alapkamat további emelését.
MTI-Eco, 2016. június 7. kedd, 22:47
Fotó: Reuters

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 19,52 ponttal, 0,11 százalékkal, 17 939,85 pontra emelkedett.

Az S&P 500-as mutató 2,8 ponttal, 0,13 százalékkal nőtt, és 2112,21 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 6,96 ponttal, 0,14 százalékkal esett, és 4961,75 ponton zárt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke hétfőn Philadelphiában egy üzleti fórumon tartott előadásában pozitív képet festett az amerikai gazdaság kilátásairól, de számos bizonytalansági tényező alakulásától tette függővé az alapkamat további emelését. A tőzsdéken úgy értékelték Yellen szavait, hogy a Fed júniusban nem emeli az irányadó kamatot, és a továbbiakban is csak óvatosan drágítja a hitelt, vonzóvá téve a részvénybefektetést.

Az S&P 500 indexet alkotó tíz szektor közül kilenc almutatója emelkedett, a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal az energiaipari vállalatok indexe nőtt. Estig az olajipari cégek közül a Chevron 2,27 százalékkal, az Exxon Mobil 1,53 százalékkal, a Newfield Exploration 5,1 százalékkal, a Marathon Oil pedig 4,4 százalékkal drágult. Az utóbbi három hónap leforgása alatt az energiarészvények indexe több mint 10 százalékkal, a nyersanyagkapcsoltaké pedig 9 százalékkal ugrott meg. A nyersolaj világpiaci ára emelkedik - napközben nyolchavi csúcsponton is járt - a dollár gyengülésének és a túlkínálat csökkenésének hatására.

A kötvényhozamok csökkenése a magas osztalékot kínáló távközlési részvényeket drágította, míg a gyógyszeripari cégeket az húzta lefelé, hogy a Biogen és az Alexion egy-egy terméke a klinikai kísérleti szakaszban bukott el.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK