A bukaresti értéktőzsde (BVB) vezető indexének (BET) mozgása szoros összefüggésben van az amerikai S&P-500 mutató alakulásával - állítják a bukaresti Ziarul Financiar gazdasági napilap munkatársai.

A lap szerint - amely 2008 februárjától egy évig vizsgálta a két mutató mozgását - a BET minden esetben követi az amerikai mutató változásait, ám kilengése mindkét irányban jelentősebb, az átlagosnál érzékenyebben reagál az amerikai piaci változásokra, bétája plusz 1,55 százalék.

Ez azt jelenti, hogy az S&P 500 egy százalékos zuhanására a bukaresti mutató 1,55 százalékos bukással reagált, az egy százalékos pluszt 1,55 százalékos drágulás követte Bukarestben.

A mutató amplitúdójának alakulására természetesen az árfolyam is hatással volt, hiszen míg a BET index teljesítését lejben mérik, addig az S&P 500-at dollárban számolják.

A bukaresti vezető index tavaly lejben számolva 61,7 százalékot, dollárban mérve 57,1-et, míg euróban kifejezve 53,3 százalékot emelkedett.

Érdekes módon a BVB-n jegyzet öt befektetési alap (SIF) közös mutatója a BET-FI - amely likviditása a legjelentősebb a román parketten - kevésbé követi a tengerentúli index mozgását, bétája mindössze 1,28 százalék.

Az elemzők állításából kiindulva érdemes tehát megfontolni a román papírok vásárlását, hiszen az S&P 500 mozgását figyelve előre tudhatjuk, hogy a bukaresti parketten mire számíthatunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!