A kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, az összeomló olajár és az emelkedő amerikai kamatok nyomán eluralkodó eladási hullám már több, mint 20 százalékkal hozta lejjebb korábbi csúcsaikhoz képest a vezető európai tőzsdeindexeket, s ez ezermilliárd dollárnál is nagyobb veszteséget okozott eddig a befektetőknek.

Az esés nyomán ismét a köztudatba került a medvepiac fogalma, mi sem mutatja ezt jobban, hogy a Google keresésekben a kifejezés utoljára 2008 októberében, a Lehman Brothers összeomlását követő időszakban volt ennyire népszerű. A legtöbben arra kíváncsiak, mi jöhet ezután - írja a Reuters.

A Thomson Reuters adatai szerint az 1997-es születése óta a 300 legnagyobb európai cég részvényeit tömörítő FTSEeuroFirst300-as index összesen öt medvepiacot élt át. Ezek átlagos kifutási ideje 11 hónap volt, a korábbi csúcsához képest pedig átlagosan 42 százalékos esést hozott az indexben. A medvepiacot követően átlagosan 35 hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az index ismét elérje korábban beállított csúcsát, de azt is meg kell jegyezni, hogy a 2000 szeptemberben elért magasságot azóta sem sikerült ismét beállítania az indexnek. Ehhez képest a mostani lejtmenet 9 hónapja tart,s  mégy csak 24 százalékos csökkenést hozott a mutatóban - emlékeztet az elemzés.

Az FTSE 100-as brit részvényindex 1986-os megalkotása óta hét medvepiacot élt át, ezek átlagosan 11,5 hónapig tartottak és 32 százalékos csökkenést hoztak magukkal az indexben. Itt a korábbi csúcs újbóli eléréséhez átlagosan 49 hónapra volt szükség. A lejtmenet most ott is 9 hónapja tart, s eddig 21 százalékos mélyrepülésen van túl a mutató.

A korábbi csúcsnál 20 százalékkal alacsonyabb szint nagyon gyakran támaszként szolgál, azonban csak rövid távon. Az igazi medvepiacokban ez a szint hamar megadja magát, s amikor ez megtörténik, a zuhanás drámai méreteket kezd felvenni - mondta Bill McNamara, a Charles Stanley technikai elemzője.

Természetesen a rossz hangulatban a nagy befektetési bankok is elkezdték az utóbbi napokban ontani magukból a medvepiacokat összehasonlító elemzéseiket. A Morgan Stanley szakértői 43 medvepiacot vizsgáltak meg világszerte, s ez alapján arra a következtetésre jutottak, az európai tőzsdéknek még van hová esniük, s a Wall Streeten tapasztalt esés még egyáltalán nem nevezhető nagynak sem mértékét, sem időtartamát tekintve.

Ugyanakkor az MSCI World Index esése már előrehaladottnak tekinthető, az esés időtartama már elérte a medvepiacok mediánjának 90 százalékát, mértéke pedig a medián 65 százalékát. Ha a globális részvényindex tartja magát a korábbi forgatókönyvekhez, akkor a következő négy hét leforgása alatt további 10 százalékot zuhan - írják a befektetési bank elemzői.

A medvepiacok definíciója, amely szerint a korábbi csúcshoz képest az legalább 20 százalékos visszaesést jelent, meglehetősen önkényes, mint ahogy a 10 százalékos esést korrekciónak hívni is az - mutat rá az anyag. A Reuters által megkérdezett egyik elemző egyszerű magyarázata erre mindössze annyi volt: Miért ne?

Dominic Wallington, az RBC Global Asste Management vezető befektetési tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, a pénzügyi piacok ember alkotta képződmények, s ezért megvannak a gyenge pontjaik. A medvepiacok általában előhozzák a befektetőkből a kognitív disszonancia érzését. Ezért ilyenkor az emberek hajlamosak buta dolgokat tenni. Az, hogy mi okozza a medvepiacot, alkalmanként különböző lehet, de hogy eközben min mennek keresztül a befektetők, az ugyanaz marad - mondta a szakértő. Azzal tisztában kell azonban lenni, hogy csak az idő dönti majd el, hogy a mostani eladási hullám megáll viszonylag gyorsan és fordul a piac, vagy begyorsul és tovább zuhan.

Mindenesetre nem jó jel, hogy sokak szerint az esést követően sem nevezhető olcsónak az amerikai részvénypiac. Robert Kessler, a Kessler Companies vezérigazgatója szerint az S&P 500-as index átlagos árfolyam/nyereség hányadosa várhatóan tovább fog csökkenni, ahogy a hitelpiacon nehezebbé válnak a körülmények. A mutató jelenleg 16 körül áll, de szerinte benne van a pakliban, hogy 33 év óta első ízben 10 alá is benéz majd. Ez pedig 40 százalékos esést jelentene az S&P 500-as indexben, 1100 pont körüli indexértékekkel.

Barry Ritholtz, egy amerikai vagyonkezelő cég vezetője szerint nem kel ennyire előreszaladni. 
Rámutatott, 1950 óta az S&P 500-as index átlagosan kétévente átesett 10 százalékos, vagy azt meghaladó korrekción, azonban ezeket a korrekciókat hamar eltörölte a következő, felfelé mutató hullám. Az esetek több mint felében, amikor 10 százalékot esett az index, az évet emelkedéssel fejezte be. Bár 1928 óta összesen 23 medvepiac volt az Egyesült Államok tőzsdéin, átlagosan 3,5 évente kellett ezzel szembesülniük a befektetőknek. Azonban voltak olyan időszakok is, például 1946 és 1958 között, vagy 1988-tól 1998-ig, amikor egyáltalán nem alakult ki medvepiac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!