December elején komolyabb eladási hullám bontakozott ki a Budapesti Értéktőzsdén, amit jó egy hónapos komoly felfelé menet követet. Az elmúlt napokban azonban ismét korrekcióba kezdtek az árfolyamok, tegnap a BUX index már közel 5 százalékkal járt alacsonyabban alig egy hete beállított, 41 609 pontos csúcsánál.

A mostani korrekció azonban egyelőre nem éri el azt a mértéket, hogy egy hosszútávú befektető - legalábbis a grafikonok alapján - arra gyanakodjon, hogy véget ért volna ez emelkedő trend a Budapesti Értéktőzsdén. Sem az index esésének mértéke, sem a vezető papírok árfolyamgrafikonja egyelőre nem lépett át olyan kritikus szintet, ami miatt trendfordulóra kellene gyanakodni.

A trendvonalakt és a mozgóátlagokat most figyelmen kívül hagyva, csak a csúcsok és a mélypontok technikai elhelyezkedését vizsgálva meghatározhatóak azok a szintek, ahol már egy hosszú távú befektető is jobban teszi, ha kiszáll a magyar piacról.

Ezeket a szinteket olyan korábbi mélypontok alkotják, ahonnan legalább 10 százalékot emelkedett az árfolyam és legalább 3 százalékkal korábbi csúcsa fölé emelkedett. Egy mélypont ismérve, hogy előtte volt egy olyan csúcs, ahol a csú beállítását követő legalább három napon keresztül a csúcs napjának árfolyamsávja alatt tartózkodott az árfolyam, s majd onnan emelkedésnek indult.

Ezt a kritériumrendszert figyelembe véve a BUX indexnél a kritikus érték még mindig a decemberben meghatározott szinten található, 36 950 ponton. Azért nem helyeződött át a decemberi korrekció 37 400 pontos mélypontjára, mivel a most beállított új csúcs pontértéke nem haladta meg 3 százalékkal a november eleji csúcs értékét.

BUX index
Kép: www,markers.hu

Ahol komolyabb változást hozott a technikai képen a januári emelkedés, az az OTP részvények árfolyamgrafikonja. Itt a december eleji 9830 forintos mélypont óta lezajlott emelkedési hullám új, a korábbi csúcsot 3 százalékkal meghaladó értékre vitte ki a részvények árát. Ennek megfelelően trendszempontból fontos bázisponttá lépett elő a december eleji mélypont, a 9830 forint. Ha ez alatti zárást tapasztalnánk 3 százalékkal, akkor lehetne gyanakodni arra, hogy az emelkedő trend megfordult.

Az OTP részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

A Mol részvényeknél nem ilyen szép a kép, de komoly baj itt sem történt. Ha valaki technikai alapon akart beszállni a részvények emelkedő trendjébe, akkor ugyan jó későn, de december elején megtehette ezt. A 2016 eleje óta tartó felfelé trendben ugyanis a decemberi esés volt az első olyan alkalom, amikor a Mol részvények korábbi bázispontjukat tesztelték, ez 2932 forinton helyezkedik el. Innen felfelé pattant a részvény, azonban új csúcsra nem tudott egyelőre emelkedni, azonban ez egyelőre korántsem jelzi azt, hogy a hosszútávú emelkedő trend véget ért volna.

A Mol részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

A Magyar Telekomnál a kritikus szint egyelőre szintén nem sérült, azonban lassan egy éve ez az egyetlen pozitív dolog, amit el lehet mondani a részvényről. A szint tesztelése óta gyakorlatilag csak sávozásra képest a részvény.

A Magyar Telekom részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

A legrosszabb képet jelenleg a vezető részvények közül a Richter mutatja. Bár a Molhoz hasonlóan decemberben a Richtert részvények áresését is sikeresen állította meg az emelkedő trend szempontjából fontos bázispont, a kisebb elrugaszkodást követően már ismét ennek közelében toporog az árfolyam. A lassan három éves emelkedő trend során ugyan támaszok sorát építette ki a részvény, azonban a decemberi mélypont eleste komoly jelzés lenne arra nézve, hogy nem kell a továbbiakban a részvény emelkedésére játszani. Ugyanakkor ha valaki hisz az emelkedő trend visszatértében, akkor pont a mostanihoz hasonló árfolyamszintek jelentenek kedvező beszállási lehetőséget.

A Richter részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!