Ami Spanyolországban folyik, az a normális

A helyükön vannak a magas spanyol kötvényhozamok, hiszen az ország inflációs kilátásai rosszak - mondta Mark Möbius, a Templeton Asset Management vezetője a CNBc-nek adott interjújában.
NAPI, 2012. július 26. csütörtök, 09:57
Fotó: Napi.hu

Figyelembe véve a spanyol gazdaság inflációs kockázatait, egyáltalán nem meglepő, hogy ilyen magasságban tartózkodnak az ország államkötvényhozamai - vélte a Templeton Asset Management vezetője. Az európai ország 10 éves államkötvényhozama a napokban 7,5 százalék fölé emelkedett, miután a befektetők attól félnek, hogy Spanyolországnak pénzügyi segítségért kell folyamodnia finanszírozási problémáinak enyhítése érdekében. A neves befektető eközben változatlanul bízik az európai gazdaság hosszabb távú kilátásaiban.

Nem a spanyol kötvényhozamok nincsenek a helyükön, hanem az amerikaiak - mondta a szakember. Az amerikai kamatok mesterségesen vannak jelenleg alacsony szinten tartva, s ez igaz a világ sok más területére is. A kamatok túl alacsonyak, s ez nem ösztönöz megtakarításra senkit. A 6-7 százalék körüli spanyol hozamok tükrözik a valóságot, figyelembe véve, hogy a a valós inflációs ráta 4-5 százalék között mozog.

A spanyol helyzet megoldását a guru a kormányzati költekezés további visszaszorításában látja. Ahol az állam a háttérbe húzódik, ott hely keletkezik a magánszektornak arra, hogy tegye a dolgát. Möbius szerint az Európai Uniónak mintegy 3-5 évébe kerül majd az adósságválság megoldása, azonban optimista, szerinte jó irányban történnek változások a régió gazdaságában. Ugyanakkor szerinte még egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy visszatérjen a kockázatvállalási hajlandóság a pénzügyi piacokon.

A jelenlegi körülmények között nem valószínű, hogy hamar megtörténjen a pozitív fordulat - mondta. Ennek oka, hogy nagy a volatilitás a globális piacokon, s ez várhatóan csak növekedni fog. Ezt erősíti a nagy gyakoriságú kereskedők jelenléte, a hedge-fundok és a számos, tőkeáttételt növelő termék. Az 50 milliárd dollárnyi tőkét kezelő Templetonban mindenesetre ebben a környezetben is bíznak a befektetők, a cég alapjai az év eleje óta 2 százalékos tőkebeáramlást tudhatnak maguk mögött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK