Meglepő eredménnyel zárult az Amundi Asset Management legfrissebb kutatása, amely a társadalmilag felelős (ESG) befektetések teljesítményét vizsgálta 2018 elejétől 2019 közepéig. Az Amundi már másodjára vette górcső alá, hogy milyen hatással vannak a részvényportfóliókra az ilyen befektetések. Az első kutatás azt mutatta, hogy 2010 és 14 között az ESG kritériumok érvényesítése inkább rontott, 2014-től 2017-ig viszont már inkább javított a befektetések hozamán.

Mi is az az ESG?

Az ESG az Environmental, Social, Governance angol szavak rövidítése, és a környezetvédelmet, a társadalmi felelősséget, valamint a vállalatirányítást figyeli az egyes cégeknél, ez alapján pontozza a társaságokat. Az Amundi legújabb, 1700 vállalatra kiterjedő kutatása a 2018 elejétől 2019 közepéig tartó időszak árfolyammozgásain alapult, és az derül ki belőle, hogy az ESG kritériumok érvényesítése összességében pozitívan hat a portfóliók hozamára, de földrajzilag és az egyes kritériumok szerint eltérő mértékben. A szakértők minden esetben a tőzsdei cégek ESG szerint legjobban értékelt 20 százalékának árfolyammozgását vetették össze a legrosszabbul értékelt 20 százalékéval.

Ami a földrajzi eltérést illeti, az ESG alkalmazás kifizetődőbbnek bizonyul Európában, mint Észak-Amerikában. Az elemzés arra jutott, hogy ha a vizsgált időszakban a legjobb ESG-értékelésű vállalatok részvényeit vette meg a befektető Európában, akkor 5,8 százalékkal teljesített felül a portfólió ahhoz képest, amely a legrosszabb értékelésű cégekbe fektetett. Amerikában viszont csak 0,6 százalékkal hozott volna többet az ESG-preferencia. A 2014-2017-ben más volt a helyzet, akkor még mindkét régióban sokkal többet hoztak a társadalmilag felelős befektetések. Európában a legjobb ESG portfóliók 6,6, Amerikában 3,3 százalékkal verték a legrosszabbakat.

A társadalmi felelősség pénzt hoz

Ugyancsak változást jelent a 2014-17-es időszakhoz képest, hogy a három szempont közül a társadalmi felelősség felértékelődött. A 2014-17-es kutatásban ez volt a legkisebb hatással a portfóliók hozamára, a 2019 közepével zárult 18 hónapban viszont ez a szempont hozta a legnagyobb sikert a befektetőknek. A társadalmi szempont szerint legjobb ESG értékelésű részvényeket felülsúlyozó portfóliók Európában 2,9, Észak-Amerikában pedig 1,6 százalékkal jobb hozamot értek el, mint a legrosszabb társadalmi pontértéket felmutatók.

Az Amundi elemzése szerint az ESG szempontok alkalmazása ma már összetettebb módon működik annál, mint hogy a befektetők a legrosszabbakat kizárják portfólióikból. Az elemzés szerint az ESG-értékelés és a magasabb hozam közötti összefüggésre ma komoly hatással van az ESG szerint legrosszabb 20 százalékba tartozó papírok és második legrosszabb 20 százalékba tartozó papírok közötti hozamkülönbség is. Az Amundi elemzői szerint ez azt jelenti, hogy a befektetők azokat a cégeket is elkezdték értékelni, amelyek ugyan még nem tettek meg mindent felelős gondolkodás terén, de törekednek arra, vagyis a piac ilyenkor már a jövőbeli ESG-megfelelőséget értékeli.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!