Sorra vásárolja a tőzsdén jegyzett ingatlanfejlesztő, az Appeninn az újabb üzletrészeket. Tegnap jelentették be, hogy a balatonfüredi Solum-Invest Kft. 24,5 százalékos üzletrésze adásvétel útján a DH Invest Zrt. tulajdonába került, ezzel az Appeninn Nyrt. közvetett részesedése a Solum-Invest Kft.-ben 51 százalékosra módosult.

Szintén tegnapi bejelentés, hogy az Appeninn 75 százalékos részesedést szerzett a Dreamland Zrt.-ben, amivel három jelentős, már megkezdett vidéki turisztikai ingatlanfejlesztési projekt is az érdekeltségébe került. "Az akvizícióval új szintre emeljük a jelenlétünket a turisztikai piacon" - mondta Bernáth Tamás vezérigazgató, aki szerint a vállalat már a Club Aliga területén és Balatonfüreden is nagyívű szállás- és kikötőfejlesztésekbe kezdett az utóbbi időszakban, megalapozva pozícióját ebben a szegmensben.

Verne nyomában

Már épül Szántódon a 109 szobás, öt csillagos, koloniális hangulatú családi élményszálloda és hamarosan elkezdődik a "80 nap alatt a föld körül Willy Foggal" utazásra építkező, tematikus játékelemeket bemutató élménypark építése is, a BalaLand. Tokajban a Csurgó-völgyi bánya területén tavasszal már megkezdődött az elsősorban felnőtt vendégekre pozícionált, öt csillagos, 100 szobás különleges hangulatú hotel építése, továbbá hamarosan elkezdődik egy főzőstúdiót is magába foglaló gasztroudvar és turisztikai központ építése a szálloda melletti területen. Visegrádon a lepencei strand újul meg minőségi szezonális strand- és egész évben működő zárt élményfürdőként, egyedi szolgáltatást nyújtó élményelemekkel, amelyhez később más turisztikai szolgáltatások is kapcsolódhatnak.

"A beruházások jelentősen bővítik majd Magyarország turisztikai kínálatát egyedi tematikus hotelek létrehozásával, amivel az érintett települések gazdasági helyzetének és foglalkoztatottsági mutatóinak a koronavírus-járványt követő fellendítéséhez is hozzájárulnak" - mondta Bernáth Tamás.

A szántódi és a tokaji projekteket a tervek szerint már 2022 tavaszán átadják, a lepencei fürdő pedig 2023-ban lesz újra látogatható. A beruházások költségeit részben önerőből, részben bankhitelekből, részben a tranzakció során cégcsoporthoz került projektcégek által korábban elnyert, vissza nem térítendő támogatásokból fedezik.

Szepesi Richárd az új partner

A projekteket fejlesztő Dreamland Holding többségi üzletrészét az Appeninn Nyrt. a vagyonkezelő Szepard Kft.-től vásárolta meg, amely így 25 százalékos szakmai befektető marad a társaságban. A fenti tranzakcióval egyidejűleg a számos sikeres turisztikai beruházással rendelkező Szepesi irányítása alatt álló befektetési társaság 24,5 százalékos tulajdonrészt szerzett az Appeninn-től a balatonfüredi szállás- és kikötőfejlesztést végző Solum-Invest Kft.-ben.

"A turisztikai piacon egyedülálló pozícióval, szakértelemmel és tapasztalatokkal rendelkező társbefektetővel valósíthatjuk meg a beruházásokat, ami a majdani vendégeknek és az Appeninn Nyrt. részvényeseinek is fontos garancia lehet a projektek sikerességére" - értékelte Szepesit Bernáth Tamás. A vállalkozó közel áll a kormányhoz anyósa, Nagy Róza révén, akit Matolcsy György jegybankelnök szűk bizalmi köréhez sorolnak.

A Szepesi családhoz köthető az Eger környékén létrehozott és üzemeltetett Shiraz és Bambara Hotel, valamint a Bükki Rejtélypark is. Az 1001 éjszaka tematikájú Mesés Shiraz és a nyugat-afrikai stílusú Bambara egyaránt kiemelkedő kihasználtsággal, árbevétel- és eredménytermelő képességgel működik, demonstrálva a tematikus szállodák és más turisztikai szolgáltatások iránti piaci igényt.

Az Appeninn korábban Tiborc István és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe is tartozott. Az idén májusig Tiborcz volt a társaság legnagyobb tulajdonosa, de túladott a pakettjén arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vejeként nem kíván olyan cégben tulajdonos lenni, amely állami és önkormányzati támogatások elnyeréséért indul. A 24 százalékos pakett Jellinek Dániel cégéhez, az Indotek Grouphoz került.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!