Több fokozattal rontotta le az Appeninn Nyrt. besorolását a Scope Rating hitelminősítő. A hírt az ingatlanos cég a tőzsde honlapján jelentette be hétfőn reggel. A minősítést eredményeként a hitelminősítő az Appeninn minősítését „B+”-ról „B/stabil”, míg a kibocsátandó kötvények értékelését „BB-”-ról „B-” minősítésre módosította.

A közzététel megemlíti, hogy a minősítés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett Növekedési Kötvényprogramban való részvétel feltétele is egyúttal. Az MNB legalább B+ minősítést vár el a kötvények esetében ahhoz, hogy megvásárolhassa azokat a programban. A már megvásárolt kötvényeket az MNB-nek nem kell eladnia akkor sem, ha időközben a kibocsátót leminősítették. 

Csaknem 14 milliárd van az MNB-nél

Az Appeninn 2019 novemberében dobott a piacra tízéves lejáratú hitelpapírokat 20 milliárd forint értékben. A cégnek akkor még Tiborcz István volt a legnagyobb tulajdonosa a BDPST Zrt.-n keresztül. Ebből a kötvényből az elsődleges és a másodlagos piacon összesen 13,95 milliárd forintnyit vásárolt meg a jegybank. 

Az Appeninn leminősítését indokló határozatban a Scope kiemelte, hogy tavaly tulajdonosváltáson esett át a cég, Jellinek Dániel lett a fő tulajdonosa az Indotek Group révén. Akkor a startégia is változott, a kereskedelmi ingatlanok után a turizmus és a vidék felé fordult a cég. A vállalat azonban még így is kicsi, és a földrajzi diverzifikációja is főleg Budapestre koncentrálódik, kizárólag a turisztikai tevékenység révén van Magyarországon máshol jelen.

A bérlők koncentrációja is magas, tíz legnagyobb bérlő adja a bérleti bevétel 65 százalékát, ezen belül a három legnagyobb fizeti a 46 százalékát. Az ingatlanok kihasználtsága a koronavírus-járvány miatt csökkent, és sok bérleti szerződés jár le az idén. 

Az Appennin jövedelmezősége is eléggé hektikusan alakult az elmúlt években, ami a kereskedelmi ingatlan-portfólió gyors növekedésével is magyarázható. Az EBITDA-marzs az elmúlt öt évben, beleértve 2020-at is, átlagosan 65 százalék fölött volt. Ez azonban 20 százalékra csökkenhet, mivel a működési költségek nőnek, és a bevételek is elmaradhatnak az idén. 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!