Ismét Bécsből segítenek egy Mészáros-cégnek

Hamarosan az Appeninn részvények is bekerülnek a Bécsi Értéktőzsde által számított CECE index kosarába. Az Opusnál és a Konzumnál vegyes hatása volt a korábbi ilyen lépésnek.
Lovas-Romváry András, 2018. szeptember 10. hétfő, 13:55
Fotó: Napi.hu

Szeptember 24-től a harmadik tőzsdei Mészáros cég, az Appeninn részvényei is bekerülnek a Bécsi Értéktőzsde által számolt közép-európai részvényeket nyomon követő indexe, a CECE kosarába. A részvények súlya az indexben csak szeptember 21-én lesz véglegesítve, az új kosársúlyok szeptember 24-én válnak hatályossá. Mivel a kosársúlyok még nem véglegesek, ezért előzetesen csak durva becslést lehet adni arra, hogy ez a lépés mekkora pótlólagos keresletet generálhat a papírok piacán.

Az Erste Befektetési Zrt. szakértői azzal számolnak, hogy az Opus és a Konzum részvényeihez hasonló nagyságrendre lehet számítani. Ők úgy saccolnak, hogy a részvények súlya 0,07 százalék lehet majd az indexben, s ez az indexet követő tőzsdén jegyzett alapokban kezelt tőke nagysága alapján közel 70 ezer részvény iránt generálhat majd automatikusan pótlólagos keresletet a piacon.

Az indexbe való bekerülést követően tavaly az Opus részvények hatalmas áremelkedést produkáltak a Budapesti Értéktőzsdén, ugyanakkor hasonló jelenség nem volt megfigyelhető a Konzum részvények idén márciusi indexbe kerülését követően.

Az Erste szerint egyébként várhatóan a Mol, a Magyar Telekom és az OTP súlya minimálisan csökkenni fog, míg a Richteré emelkedik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK