Az amerikai információtechnológiai óriáscég adózott eredménye az idei második negyedévben 11 milliárd 519 millió dollár, részvényenként 2,36 dollár volt az egy évvel korábbi 8 milliárd 717 millió dollár, részvényenként 1,68 dollár után.

Az egy részvényre jutó hígított nyereség 2,34 dollár volt a június 30-án véget ért három hónapban, szemben az egy évvel korábbi 1,67 dollárral. Elemzők 2,18 dollárra számítottak.

QP | Quality Placement

Az árbevétel 17,3 százalékkal 53 milliárd 265 millió dollárra emelkedett, felülmúlta az elemzők által várt 52,3 milliárd dollárt.

Az április-júniusi időszak hagyományosan gyenge szokott lenni a kaliforniai székhelyű vállalat számára, mivel a fogyasztók általában kivárnak szeptemberig, az új iPhone modell megjelenéséig. Ezúttal azonban meglepően erős pénzügyi eredményekkel állt elő az Apple, mivel jól fogytak okostelefonjai, különösen a legdrágább iPhone X modell.

Az Apple 1 százalékkal több okostelefont, 41,3 millió iPhone-t adott el, kevesebbet az elemzők által várt 41,8 milliónál. A készülékek átlagára azonban 724 dollár volt, jóval meghaladta az elemzők által várt 694 dollárt és az egy évvel korábbi 606 dollárt.

A fogyasztók a drágább telefonokat vásárolták, a legnépszerűbb modell a 999 dollárba kerülő iPhone X volt, így az okostelefonokból származó bevétel 20 százalékkal 29 milliárd 906 millió dollárra nőtt a második negyedévben.

A teljes bevételen belül az okostelefonok értékesítéséből származó bevételek 56 százalékra rúgtak, nőtt az arány az egy évvel korábbi 54,7 százalékhoz képest. A szolgáltatásokból származó bevételek aránya 16 százalékról 17,9 százalékra emelkedett, míg a tabletek esetében 10,9 százalékról 8,9 százalékra, a Mac gépeknél pedig 12,3 százalékról 10 százalékra süllyedt.

Az Apple a folyó negyedévre - egyben pénzügyi évének utolsó negyedére - 60 és 62 milliárd dollár közötti bevétellel számol, míg a Reuters által megkérdezett elemzők átlag 59,6 milliárd dollárra számítanak.

Az Apple árfolyama jelentősen emelkedett a keddi tőzsdezárás után közzétett beszámolónak köszönhetően. A zárás utáni elektronikus kereskedésben 4,05 százalékkal 198,00 dollárra, rekordmagasságba szökött fel az árfolyam, így a vállalat piaci tőkeértéke immár meghaladja a 954 milliárd dollárt, lassan, de biztosan közelíti az ezermilliárd dollárt.

(Ezt olvasta? Új csalás terjed: tízezrekkel lopják meg a telefontulajokat!)

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!