A Saudi Aramco megelőzte az Apple-t, és a világ legértékesebb vállalata jelenleg. Az eredmény két tényezőnek köszönhető: az olajárak emelkedése jót tesz a szaúdi cég bevételeinek, de ez közben hozzájárul az inflációs hullámhoz, ami megfojtja a technológiai részvények iránti keresletet.

Az Aramco a rekordmagas szint közelében van, és mintegy 2430 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával 2020 óta először előzte meg az Apple-t. Az iPhone-gyártó részvényei 3,9 százalékkal 148,50 dollárra estek New Yorkban, így 13:05-kor New Yorkban 2410 milliárd dollárt ért a társaság a Bloomberg számításai szerint.   

Még ha a helyzet rövid életűnek is bizonyul, és az Apple újra átveszi a vezető helyet, a szerepcsere rámutat a világgazdaságot átható problémára. Az emelkedő olajárak, bár az Aramco profitját nagyszerűen növelik, súlyosbítják a növekvő inflációt, ami arra kényszeríti a Federal Reserve-t, hogy évtizedek óta a leggyorsabb ütemben emelje a kamatlábakat. Minél magasabbak a kamatlábak, annál inkább kiszállnak a befektetők a technológiai vállalatokból, mivel a cégek bevételei csökkennek.

Az év elején az Apple 3000 milliárd dolláros piaci értékkel büszkélkedhetett, ami körülbelül 1000 milliárd dollárral több, mint az Aramco piaci értéke. Azóta azonban az Apple 16 százalékot esett, míg az Aramco 27 százalékot emelkedett. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!