A pénteken közzétett adatok szerint a friss élelmiszerek árváltozását nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,3 százalékkal nőtt áprilisban, de elemzők ennél magasabb értékre, 0,4 százalékra számítottak a márciusi 0,2 százalékos emelkedés után- írja az MTI.

Az energia- és élelmiszerárakat sem tartalmazó maginfláció stagnált, míg a teljes kosárra számított fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz viszonyítva szezonális kiigazítással számolva a fogyasztói árak 0,1 százalékkal, az energia és a friss élelmiszerek árát nem tartalmazó maginfláció pedig ugyancsak 0,1 százalékkal emelkedett. A friss élelmiszereket nem tartalmazó statisztika szerint nem változtak a fogyasztói árak áprilisban havi összevetésben.

A növekedés jelentős része azonban nagyrészt annak tudható be, hogy egy éve nagyon alacsonyak voltak az energiaárak. Számos vállalat továbbra sem meri vállalni az árak emelését, mert attól tartanak, hogy elriasztják a vásárlástól a költségek változására érzékeny háztartásokat.

Az idei első negyedévben a vártnál nagyobb ütemben, 2,2 százalékkal nőtt a japán hazai össztermék éves összevetésben. A vártnál erősebb növekedés alapvetően az export robusztus emelkedésének tudható be. A japán GDP mintegy 60 százalékát kitevő belső fogyasztás továbbra is meglehetősen gyenge ütemben nőtt, miközben a bérek és a háztartások jövedelmei is csak szerény mértékben emelkedtek. Nem jó előjel májusra, hogy a tokiói statisztika a pénzromlás ütemének lassulását jelzi.

A japán fővárosban nagyjából az országos szintnek megfelelően változnak a fogyasztói árak, ám a tokiói adatok mindig egy hónappal megelőzik az országos statisztikát. Tokióban éves összevetésben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak májusban, míg a friss élelmiszerek nélkül számított maginfláció 0,1 százalékkal emelkedett, az energia- és élelmiszerárakat sem tartalmazó maginfláció pedig stagnált. A japán jegybank inflációs célszáma 2 százalék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!