Az optimizmus ugyan alábbhagyott az elmúlt hónapok korrekciója után a részvénypiacokkal kapcsolatban, azonban nem halt meg - írják alapkezelői felmérésük adatai alapján a Bank of America Merrill Lynch szakértői. A 216, összesen 646 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő megkérdezésével készített felmérés adataiból az látszik, hogy a korrekció során a szeplők többsége növelte a készpénz arányát a kezelt portfóliókon belül: a márciusi 4,6 százalékról 5 százalékra emelkedett az átlagos készpénzállomány. Ez historikusan magas értéknek tekinthető, így ez alapján a mérőszám alapján nem nagyon lehet komolyabb esést várni a piacokon (3,5 százalék alatti értékeket szoktak eladási jelként értelmezni.)

A felmérés szerint a szereplők többsége emelkedő kamatokra és gyengülő dollárra számít a következő időszakban és rotáció indult meg. A befektetők elkezdtek átcsoportosítani a kötvényárfolyamok esésére és a részvényárfolyamok emelkedésére játszó pozícióikból, eközben a brit eszközöket, a nyersanyagokat kezdték el felülsúlyozni.

A megkérdezettek többsége immár harmadik hónapja gondolja úgy, hogy a leginkább zsúfolt befektetésnek a FAANG és BAT részvények (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google + Baidu, Alibaba, Tencent) tekinthetők. A piacokat fenyegető legnagyobb tail risknek (azaz olyan kockázatnak, amely valószínűsége alacsony, ugyanakkor széleskörű negatív hatással lenne) a kereskedelmi háborút vélik, már második hónapja. Februárban még a hirtelen megugró infláció és egy kötvénypiaci összeomlás volt a legnagyobb félelem.

Megvolt már a csúcs?

Az óvatosabbá válás ellenére a befektetők többsége nem gondolja úgy, hogy a részvénypiacok elérték volna ebben a ciklusban csúcsukat. A megkérdezettek mindössze 18 százaléka volt ezen a véleményen, 40 százalékuk viszont úgy véli, hogy erre csak a második félévben kerül majd sor, s 39 százalékuk szerint ez csak jövőre fog bekövetkezni.

Ugyanakkor csökkent az optimizmus a profitvárakozásokkal kapcsolatban. A márciusban mértnél 14 százalékponttal kevesebben, mindössze nettó 20 százalék vár javulást e tekintetben a következő 12 hónap során, ez másfél éves mélypontot jelent, a Brexit óta nem járt ilyen alacsonyan ez a mutató. Másik adat is utal arra, hogy tetőzhettek a profitvárakozások, a márciusi nettó 20 százalékról 8 százalékra esett a globális részvényenkénti nyereségnövekedést várók aránya.

2010 februárja óta nem mért mélypontra zuhant azok aránya, akik szerint a vállalatoknak beruházásokra kellene fordítaniuk megtermelt forrásaikat, s egyre nő azok aránya, akik szerint mérlegüket kéne inkább rendbe tenniük, azaz hitelállományuk leépítésén kellene fáradozniuk. Eközben nőtt a kötvényeket jó befektetésnek tartók aránya a részvényeket preferálókkal szemben. A Bank of America szakértői szerint ez a jelenség arra utal, hogy a következő időszakban a kötvények jobban teljesíthetnek majd a részvényekkel szemben.

Más jel is utal arra, hogy a vállalatoktól immár a hitelek leépítését tartanák bölcs stratégiának a szakértők. Nettó 41 százalékuk szerint ugyanis a cégek túlzottan is el vannak jelenleg adósodva, 33 százalékuk szerint a vállalati mérlegek tőkeáttétele túlzottan magas. Ez nagyon magas érték, magasabb, mint a legutóbbi, 2008-as csúcs idején mért 32 százalék.

Arra a kérdésre adott válaszok átlaga alapján, hogy mekkora amerikai 10 éves hozam mellett indulna meg a komoly tőkeáramlás a részvénypiacról a kötvények irányában, 3,5 százalék jelentheti a mágikus értéket, ez kicsit alacsonyabb a márciusi 3,6 százaléknál. Ez a hozam jelenleg 2,8 és 2,9 százalék között ingadozik.

A globális gazdaság kilátásaival kapcsolatban is pesszimistábbá vált a piac. Már csak nettó 5 százalék várja annak gyorsulását a következő 12 hónap során, márciusban ez még 23 százalék volt.

Oldalazás jöhet

A felmérés eredményei alapján a Bank of America Merrill Lynch elemzői úgy vélik, a következő hónapokban inkább a sávos kereskedés lesz majd a jellemző az amerikai részvénypiacra, az S&P 500-as index a 2550 és a 2850 pont közötti tartományban ingadozhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!