Három évtizedes csúcsra emelkedett az infláció az Egyesült Államokban, ami letérítette az aranyat a 2021-es pályájáról. A piacokon a legnépszerűbb  és leggyakrabban kereskedett arany határidős ügyletek az elmúlt hat hónap legjobb hetét érték el, 2,9 százalékkal drágultak. A hétfői 1868 dollár feletti szint teljesen megfelel a piaci logikának: az értékálló nemesfém biztos menedék a befektetők számára. Azonban a koronavírus-járvány és a jelenlegi gazdasági környezet ezt a szabályt is felrúgta.

A WSJ elemzése még hétfő reggel azzal számolt, hogy miután a tartós kínálati hiány és az erős fogyasztói kereslet 1990 óta a leggyorsabb 12 havi ütemben emelte az árakat, további drágulás jöhet a piacon. Így látta ezt a Bloombergnek nyilatkozó Gary Dugan, a Global CIO elemzőcég vezetője is, aki azt jósolta, hogy 2000 dollárra emelkedhet az árfolyam.

Viszont hétfő délre a spot arany ára 0,1 százalékkal unciánként 1862,51 dollárra esett vissza. Míg az amerikai arany határidős jegyzése 0,2 százalékkal 1865 dollárra csökkent.

Apró elmozdulásnak tűnhet ez, de valójában azt jelezheti, hogy itt volt a csúcs, a nemesfém pedig vagy megmarad az unciánkénti 1850-1870 dolláros ársávban, vagy akár még lejjebb eshet.

A Fed szigorítására várnak

Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője a CNBC-nek azzal magyarázta a mostani megtorpanást, hogy az arany ismét ellenállásba ütközött az 1870 dolláros árfolyam környékén, és hozzátette, hogy ha az arany nem tud hamarosan a közelmúltbeli nyereségre építeni, akkor "némi profitrealizálás jöhet a piacra".

"A kezdeti inflációs-sokk óta a piac valójában folyamatosan csökkenti a 2022-re vonatkozó (kamatemelési) várakozások egy részét, ami ugyan csak rövid távon, de némi támogatást nyújt az aranynak" - mondta Hansen.

Az amerikai 10 éves kincstárjegy hozamai süllyedtek, ami csökkentette a nem hozamtermelő arany alternatív költségeit. Viszont, ha hinni lehet Neel Kashkarinak, a Minneapolisi Fed elnökének, akkor ez változhat. Kashkari a következő hónapokban magasabb inflációra számít, de azt is jelezte, hogy az amerikai jegybanknak nem szabad túlreagálnia a megemelkedett inflációt, mivel az valószínűleg átmeneti lesz. Ezzel erősíti az álláspontot, hogy lesz kamatemelés, ami a kötvények felé húzhatja a befektetőket, viszont azt is mondja, hogy nem érdemes komolyabb szigorításra számítani.

Warren Patterson, az ING árupiaci stratégiáért felelős vezetője a CNBC-nek úgy értékelt, hogy az aranynál ez lehet a csúcs. "Az inflációs számok lendületet adtak az aranynak. Az árak azonban 2022 folyamán csökkenő tendenciát mutathatnak, az 1700 dolláros szint felé tarthat az árfolyam, mivel az emelkedő infláció valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy a központi bankok felgyorsítják a monetáris szigorítás ütemét" - magyarázta várakozásait.

A kamatemelések általában csökkentik a nem kamatozó arany vonzerejét, mivel emelik a fém alternatív költségeit.

Az esésre utal az is, hogy az ezüst spot árfolyama 0,3 százalékkal 25,20 dollárra esett unciánként. A UBS elemzői gyengébb ezüstárat várnak a Federal Reserve politikájának normalizálásával, a magasabb kamatlábakkal együtt. Úgy számolnak, hogy az inflációs nyomás 2022-ben valószínűleg elhalványul.

Kínára is figyelni kell

Kínában az ipari termeléstől a kiskereskedelmi eladásokig számos adat mutatja azt, hogy az ország gazdasága stabilizálódik. A háztartási fogyasztás javult és az energiaellátási gondok is kezdenek megoldódni. Ez megnyugtatja a piacokat, enyhíti a közelgő lassulással kapcsolatos aggodalmakat, ami visszafoghatja a globális gazdasági növekedést.

A világ második legnagyobb gazdaságának termelési nehézségeinek csillapodásával az infláció is lassulhat. Ha ez így történik, akkor a Fed politikája is változhat. 

Így jelenleg hiába az öt hónapos csúcs, óráról-órára változhat, hogy milyen irányba mehet az arany ára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!