A 2020-as koronavírus-válság idején volt utoljára ilyen magas az árfolyam, melynek növekedése ötéves visszatekintésben meghaladja az 51 százalékot. A nemzeti bankok tavaly is jelentős mennyiséget, mintegy 463 tonnát vásároltak a nemesfémből – derül ki Krocsek Attila, a BlockBen fintech cég vezérigazgatójának elemzéséből.

Miközben 2020-ban, a koronavírus-válság következtében rekordokat döntött az arany árfolyama, 2021 inkább a stagnálásról szólt. Idén újra növekedés jellemzi az árfolyamot, amely lassan megközelíti a mindenkori rekordértéket is, a 2020. augusztus 3-án regisztrált 2074 amerikai dolláros történelmi csúcsot. 

„Már tavaly decemberben elindult az arany felértékelődése, és az emelkedés továbbra is jelentős, elsősorban a növekvő infláció és az emiatt gyenge reálhozamok, az ukrán-orosz háború, a nyersanyagárak növekedése és a globális energiaválság miatt” – magyarázta Krocsek. 

Rekordközeli a kereslet például az ETF-ek, vagyis az arany alapú tőzsdei termékek iránt: márciusban több mint 187 tonnányi aranynak megfelelő tőkebeáramlás történt ezekbe az eszközökbe. A fizikai arany iránti kereslet is folyamatosan nő.

A nemesfém népszerűségét jól jelzi az is, hogy a világ jegybankjai továbbra is jelentős ütemben folytatják vásárlásaikat: 2021-ben 463 tonna nemesfémet szereztek be. A világ jegybankjainak aranytartaléka így már meghaladja a 35 ezer tonnát. Az 8100 tonnát meghaladó tartalékkal rendelkező Amerikai Egyesült Államok továbbra is vezet, mögötte Németországot és Olaszországot találjuk a nemzetközi rangsorban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!